ALUAT PENTRU FOI DE PLACINTA

 

Desi se gasesc mai peste tot foi de placinta , eu le prefer sa le fac in casa .Am crescut vazand-o pe bunica facandu-le , la fel si pe mama iar eu nu puteam sa nu le urmez .

Daca vreti sa mancati o placinta cu foi facute in casa , va recomand acest aluat ,este foarte bun,usor de lucrat si este destul de simplu de facut .

 

Ingrediente

  • 240 g faina
  • 120 ml apa
  • 4 linguri de ulei
  • 1 lingura de otet
  • un varf de lingurita sare

Mod de preparare aluat pentru foi de placinta

Incalziti apa impreuna cu uleiul si otetul ; nu trebuie sa fie fierbinte ,doar calduta .

Intr-un bol cerneti faina ,adaugati sarea si incepeti sa framantati adaugand apa cu uleiul si otetul putin cate putin pana formati un aluat potrivit .Nu trebuie sa fie tare dar nici moale ,mai adaugati faina sau putina apa pentru o consistenta potrivita .Framantati-l bine cateva minute si puneti-l intr-un bol sa se odihneasca .

aluat pentru foi de placinta

 

Acopertiti-l cu un prosop de bucatarie sau o folie alimentara ,lasand o parte descoperita sa iasa umiditatea care se formeaza .Lasati-l sa se odihneasca in jur de o ora ,asa va fi usor de intins si veti putea obtine foi fine si subtiri .

aluat pentru foi de placinta

 

Intre timp puteti pregati umplutura pentru placinta .

Dupa o ora ,presarati faina pe blatul de lucru si impartiti aluatul in doua bucati .Intindeti cu sucitorul fiecare bucata in foi de aproximativ 50×70 cm ,presarand faina cand este nevoie pentru a nu se lipi .

Pentru incepatori ar fi de preferat ca aluatul sa fie impartit in 4 bucati , vor iesi foi mai mici si usor de intins .

aluat pentru foi de placinta

 

Daca va plac foile extrem de subtiri le puteti face mai mari ,aluatul este foarte elastic si se pot obtine foi mai mari .

aluat pentru foi de placinta

 

Umpleti foile cu branza ,mere ,dovleac ,carne ,legume sau ce va place .Cu aceste foi se poate face si strudel sau baclava ,alegerea este a voastra .

Pentru o tava mare de cupor  ( 35×35 ),dublati ingredientele . Pofta buna !

aluat pentru foi de placinta

Placinta cu mere

placinta cu mere

  Placinta cu dovleac

placinta cu dovleac

 

 

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

34 comentarii la “ALUAT PENTRU FOI DE PLACINTA”

  1. In sfarsit, o reteta foarte simpla de foi. E facuta pentru cei ca mine, care urasc sa framante de nu stiu cate ori, sa lase, iar sa framante, iar sa lase…pana te lasi pagubas. Multumesc!

  2. Am umplut foile cu miez de nuca, le-am copt, dupa care le-am stropit cu sirop.nu aveti idee ce deliciu.Multumesc pt reteta!

  3. In sfarsit am sa fac si placerea sotului…tot cere placinta cu foi facute in casa,ca la mama lui…eu am preferat sa cumpar…dar acum m-am hotarat…am sa fac foile in casa…mersi!!!!!flore

  4. Facut cu bostan. Minunat aluatul!!!! Foarte foarte elastic si fin! Foi aproape trasparente cu putin efort! Farà unt, grasimi , oua si altele… Exceptional!

  5. Super rapid si sunt extrem de fine si delicioase, am urmat sfatul si am făcut 4 foi prima dată. Mulțumesc nu cred că o să mai cumpăr foi din comerț.o zi minunata vă doresc.

  6. oare de ce nu a crescut dupa ce am lasat aluatul 2 ore? cand am bagat-o la cuptor am lasat-o mai mult de 45 min si a fost cruda inauntru

      1. Va multumesc pentru aceasts reteta🤗🤗🤗💞💞💞💞🍰🍰🍰de cand am probato am facut mii de ori placinta cu de toate…este super simpla,comoda si foarte delicioasa!!!😘😘😘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *