BLAT SIMPLU PENTRU TORT

blat-simplu-de-tort

60 min

simplu

1 portii

Bine v-am regasit si La Multi Ani tuturor!
Sper ca in noul an sa vi se implineasca toate dorintele si sa aveti parte numai de lucruri bune.
Vacanta s-a dus,sarbatorile la fel iar noi ne reluam incet incet ritmul uzual . Printre retetele urmatoare veti regasi si unele pe care le-am preparat de sarbatori,cu siguranta va vor fi utile pentru cele ce vor urma,salate,mancaruri usoare,cu carne ,cu legume dar si retete de baza,simple si usor de preparat cum este cea de astazi.

 

Nu am pretentia ca acesta este reteta perfecta de blat de tort dar varianta asta mi se pare foarte usor de facut,respectand cativa pasi simpli.

 

  • In primul rand ingredientele trebuie tinute o ora doua la temperatura camerei,sa fie proaspete iar ustensilele pe care le vom folosi sa fie spalate si degresate bine.
  • Dupa mixarea oualor cu zaharul ,faina cernuta inainte o vom incorpora usor,cu miscari lente de sus in jos,astfel vom obtine un blat pufos,usor aerat.
  • La acest blat nu folosim niciun agent de crestere (praf de copt,bicarbonat… ) pentru ca va influenta forma finala.
  • Cuptorul trebuie neaparat preincalzit,iar dupa coacere nu-l scoatem imediat,ci intredeschidem usa ,si-l mai lasam acolo in jur de 10 minute.Abia apoi scoatem forma si-l lasam sa se raceasca complet la temperatura camerei.
  • Blatul se taie cand este complet rece,cu un cutit zimtat pentru paine,cu lama foarte subtire.
  • Daca dorim un blat cu cacao,reducem din cantitatea de faina si completam cu cacao,nu adaugam peste.
  • Putem  aroma blatul cu diverse esente,extract de cafea,vanilie,coaja de lamaie,portocala,lime.in functie de gustul nostru si tipul de tort pe care am ales sa-l facem.

Ingrediente

  • pentru un blat de tort de 26 cm diametru
  • 6 oua
  • 185 g faina (pentru cel cu cacao ,150 g faina si 35 g cacao )
  • 185 g zahar
  • un praf de sare
  • 1 lingurita de esenta la alegere

 

Mod de preparare blat simplu pentru tort

Incalzim cuptorul la 180 °C si pregatim forma in care vom coace blatul.O ugem cu putin unt si o acoperim cu hartie de copt,atat pe fun cat si pe pereti.Sau o ungem cu unt si o pudram cu faina,scuturand excesul.
Intr-un bol mare punem ouale intregi ,zaharul ,sare si mixam cu un robot de bucatarie 10 minute la viteza maxima sau cu un mixer de mana 15-20 de minute ,pana ce compozita devine cremoasa ,deschisa la culoare iar volumul s-a triplat.
 
* Nu mixati ouale mai putin,este foarte important sa inglobeze mult aer ,astfel blatul va creste frumos , va fi pufos si aerat.In caz contrar ,blatul se lasa ! 🙂
Adaugam esenta  si incepem sa incorporam faina cernuta,cate putina,amestecand de sus in jos cu miscari usoare.Daca ati ales sa faceti blatul cu cacao,o adaugati cernuta,odata cu faina.

Turnam compozitia in tava si o distribuim uniform.Trantim forma de cateva ori de masa,astfel bulele de aer vor iesi la suprafata.

 

Coacem 25-30 de minute la 180 °C si pentru siguranta facem testul cu scobitoarea.
blat-simplu-pentru-tort
Pentru blatul de tort cu cacao folositi 150 g faina si 35 g cacao .
blat de tort cu cacao
Dupa cum am spus si mai sus,taiem blatul  complet rece,in trei foi aproximativ egale . Spor la treaba !

Comentează folosind contul de Facebook

30 comentarii la “BLAT SIMPLU PENTRU TORT”

  1. Cu mare drag,Andreea.Ma bucur mult ca ti-a iesit asa cum trebuie.Te mai astept si pentru alte retete,cu siguranta vei gasi destule pe gustul tau. 😀

  2. Am facut cel mai frumos si bun blat de tort.Reteta e usoara dar am tinut cont si de sfaturile tale.Perfect a iesit si crema o bunatate,cea de mascarpone cu ciocolata.Multumesc mult de tot.Alina B.

    1. Buna Camelia.Nu pot decat sa ma bucur pentru reusita ta si mai ales ca ti-a placut tortul.Te mai astept sa incerci si alte retete.Multumesc si eu ! 🙂

    1. Am uitat sa mai scriu raspuns…
      Am facut in ziua aceea blatul, asa fara praf de copt, am respectat intru totul cerintele si mi-a crescut si a iesit o bunatate!!!
      Multumesc!!!!!!! 🙂

  3. Buna seara! nu am facut niciodata blat de tort, amestecand impreuna albusurile cu galbenusuri….am o oarecare teama…am de gand s-o fac peste cateva zile! merci

    1. Buna.Eu numai asa fac blaturile pentru torturi si nu am avut probleme.Daca citesti cu foarte mare atentie si urmezi intocmai pasii vei obtine un blat perfect.Te astept sa-mi spui cum ti-a iesit ! 🙂

    1. Desi este preferat un cantar de bucatarie am sa-ti spun masurile aproximative .O lingura de faina are aprox. 25 de grame deci ar trebui sa pui 7,4 linguri iar una de zahar 30 de grame ,asadar 6,16 (sase linguri si un varf ).Sper sa-ti fie de folos. 🙂

      1. Toate ca toate, dar 7,4 ling.faina si 6,16 zahar , e haios de tot.Pai cum masori 0,4 gr peste 7,sau 16 gr peste 6??.De pahare gradate ati auzit?Altfel va trebuie un cantar electronic.
        Dupa cum arata blatul ,trebuie sa-l incerc si eu.

  4. Buna!am incercat reteta de blat si a iesit foarte bun nu am facut niciodata cu ouale intregi chiar si crema de ganache foarte buna .multumesc frumos pt retete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *