BOEUF BOURGUIGNON

boeuf-b-063

   La invitatia Dianei (Disturbingly Delicious) ,care a initiat un nou proiect numit Sunday Lunch ,am ales o reteta tare draga mie,pe care din pacate o gatesc foarte rar,insotita de cateva randuri despre pranzul in familia noasta.
Dupa parera mea acesta este pranzul perfect de duminica ,una ploioasa si friguroasa de inceput de  iarna.O portie de tocanita,perfecta,as spune, servita alaturi de cartofi natur si un pahar  de vin rosu de buna calitate.
Duminica imi place sa ma trezesc de dimineata,chiar daca lenevesc destul in fata calculatorului ,savurand o cafea fierbinte si aromata .Apoi ma retrag in locul meu preferat sa prepar pranzul sau desertul de duminica.
 Imi place sa fim cu totii la masa,chiar daca suntem doar trei,este important sa fim impreuna,sa ne mai spunem una-alta,sa radem ,sa glumim,sa ne simtim bine,sa fim relaxati si veseli ca doar este duminica.Astfel imi pare ca revad cu ochii mintii mesele delicioase din copilaria mea, preparate cu multa pricepere de mami(cea mai buna gospodina din lume) alaturi de parintii si sora mea, sau cele copioase de la tara ,impreuna cu dragii mei bunici,incununate de minunatele placinte ale bunicii.
De aceea pentru mine pranzul de duminica are o insemnatate aparte si cred ca toata familia trebuie sa se stranga in jurul mesei.Acele momente petrecute alaturi de cei dragi ma inacrca pozitiv si-mi da toata energia neceara pentru saptamana inarcata care va urma.
Cu siguranta veti recunoaste reteta Juliei Child din faimoasa carte Mastering the Art of French Cooking,pe care eu am adaptat-o un pic dupa gusturile mele .Gasiti aici reteta in format PDF,iar daca n-ati vazut inca filmul Julie & Julia,nu trebuie sa va mai scape.

Ingrediente:

  • 900 g carne de vita
  • 150 g bacon
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 2 linguri rase de faina
  • 1 lingurita sare
  • 1/4 lingurita de piper
  • 600 ml vin rosu (merlot/cabernet)
  • 500 ml supa de vita
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 1/2 lingurita de cimbru
  • 1 frunza de dafin rupta in bucati

  • 350 g ceapa mica
  • 250 g ciuperci champignon
  • 1 lingura ulei +1 lingura unt

Intr-o cratita,de inox cu fundul dublu am folosit eu dar este de preferat una de fonta daca aveti,sotam baconul pana se rumeneste usor,apoi il scoatem pe o farfurie .Punem in vas si cele doua linguri de ulei de masline si punem si carnea taiata cuburi si uscata foarte bine cu servetele absorbante.O rumenim uniform pe toate partile si o scoatem apoi pe farfurie langa bacon.In grasimea ramasa,sotam pentru cateva minute ceapa tocata(nu foarte fin ) si morcovul spalat,curatat si taiat rondele.
Punem inapoi in cratita carnea si baconul peste legume,adaugam faina si amestecam,astfel incat toata carnea sa fie uniform acoperita.Introducem pentru 4 minute cratita in cuptorul preincalzit,astfel carnea va capata o usoara crusta.
Scoatem vasul, turnam vinul,supa si adaugam pasta de tomate,sarea,piperul,cimbrul,frunza de dafin rupta si usturoiul zdrobit.Acoperim cu un capac oala si o punem la cuptor (160°C)pentru aproximativ 3 ore.

Intre timp curatam  ceapa si ciupercile,iar pe acestea din urma le taiem pe jumatate sau chiar in sferturi.Intr-o tigaie punem o lingura de ulei si una de unt si rumenim cepele uniform,la foc mic,scuturand din cand in cand tigaia.Cand sunt rumenite,adaugam si ciupercile,mai lasam 3-4 minute si stingem focul.

Dupa aproximativ doua  ore,am scos cratita din cuptor si am adaugat ceapa si ciupercile sotate inainte.

Am mai lasat inca vreo 40 de minte si mancarea a fost gata,carnea trebuie sa fie bine fiarta,sa poata fi patrunsa cu usurinta cu furculita.
Servim imediat,alaturi de cartofi fierti ,pe care am presarat patrunjel tocat si un pahar de vin rosu.
Chiar daca necesita timp si ceva ingrediente,merita cu siguranta incercata,este o mancare desavarsita.Pofta buna!

    Comentează folosind contul de Facebook

    20 comentarii la “BOEUF BOURGUIGNON”

    1. Cred ca e o mancare extraordinara! Mi-ai oferit o reteta minunatat pentru pranzul de duminica, numai ca voi inlocui carnea macra de vita cu niste coaste tot de vita mai impanate. Multumesc frumos inca odata!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

     

    X

    Rețete asemănătoare