Rețete de bază

Branza de vaci facuta in casa

 

Branza de vaci facuta in casa are un gust grozav, este foarte usor de facut iar pentru prepararea ei sunt necesare doar doua ingrediente. Este o branza dulce delicioasa care poate fi mancata ca atare, dar se poate folosi si la prepararea multor deserturi.

Imi aduc aminte de branza pe care o facea bunica, avea un gust inconfundabil si folosea lapte de capra. Punea laptele proaspat muls intr-o oala de lut si-l lasa la acrit doua, trei zile, apoi il punea la scurs intr-o strecratoare cu un tifon deasupra. Zerul ramas il folosea la gogosi sau alte aluaturi dospite.Era o minunatie, ce vremuri! ❤️️

 

Ingrediente:

 

  • 2 l lapte
  • 50 ml zeama de lamaie (zeama unei lamai mari)

 

Mod de preparare pentru reteta de branza de vaci facuta in casa:

 

Folositi lapte integral, daca aveti posibilitatea de a cumpara lapte de vaci de la tarani sau dintr-o sursa de incredere, daca nu, puteti face la fel de bine cu cel de cumparat, pasteurizat, nedegresat, dar nu UHT. Eu am folosit un lapte cu 3,7% grasimi.

Asadar, puneti laptele la fiert intr-un vas.

Apoi adaugati zeama de lamaie, amestecati si dati vasul de pe aragaz. Veti observa ca laptele incepe imediat sa se separe.

*Daca nu aveti lamaie la dispozitie, puteti folosi la fel de bine otet de vin alb, in aceeasi cantitate.

Branza de vaci facuta in casa

Pregatiti o sita, asezati deasupra un tifon si strecuratti. Nu aruncati zerul, este grozav la gogosi, cozonaci, clatite sau paine.

Daca doriti, puteti adauga si putina sare.

 

Strangeti tifonul si puneti branzica la scurs. Eu leg tifonul cu un elastic sa nu se desfaca si las branza la scurs in sita cu o greutate deasupra.

Intr-o ora, doua, este gata; scoateti-o din tifon si pastrati-o la frigider. Din 2 litri de lapte am obtinut 400 g de branza. Simplu, nu?

Spor la treaba si pofta buna!

Branza de vaci facuta in casa

Branza de vaci facuta in casa

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.