BRANZA DE VACI FACUTA IN CASA

 

Branza de vaci facuta in casa are un gust grozav, este foarte usor de facut iar pentru prepararea ei sunt necesare doar doua ingrediente. Este o branza dulce delicioasa care poate fi mancata ca atare, dar se poate folosi si la prepararea multor deserturi.

Imi aduc aminte de branza pe care o facea bunica, avea un gust inconfundabil si folosea lapte de capra. Punea laptele proaspat muls intr-o oala de lut si-l lasa la acrit doua, trei zile, apoi il punea la scurs intr-o strecratoare cu un tifon deasupra. Zerul ramas il folosea la gogosi sau alte aluaturi dospite.Era o minunatie, ce vremuri! ❤️️

Ingrediente

  • 2 l lapte
  • 50 ml zeama de lamaie (zeama unei lamai mari)

Mod de preparare branza de vaci facuta in casa

 

Folositi lapte integral, daca aveti posibilitatea de a cumpara lapte de vaci de la tarani sau dintr-o sursa de incredere, daca nu, puteti face la fel de bine cu cel de cumparat, pasteurizat, nedegresat, dar nu UHT. Eu am folosit un lapte cu 3,7% grasimi.

Asadar, puneti laptele la fiert intr-un vas.

Apoi adaugati zeama de lamaie, amestecati si dati vasul de pe aragaz. Veti observa ca laptele incepe imediat sa se separe.

*Daca nu aveti lamaie la dispozitie, puteti folosi la fel de bine otet de vin alb, in aceeasi cantitate.

Pregatiti o sita, asezati deasupra un tifon si strecuratti. Nu aruncati zerul, este grozav la gogosi, cozonaci, clatite sau paine.

Daca doriti, puteti adauga si putina sare.

 

Strangeti tifonul si puneti branzica la scurs. Eu leg tifonul cu un elastic sa nu se desfaca si las branza la scurs in sita cu o greutate deasupra.

Intr-o ora, doua, este gata; scoateti-o din tifon si pastrati-o la frigider. Din 2 litri de lapte am obtinut 400 g de branza. Simplu, nu? Pofta buna!

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *