Garnituri / Legume

Caponata. Reteta tipic italieneasca

caponata

Caponata este un preparat originar din Italia, tipic gastronomiei siciliene. Se prepara cu legume prajite, rosii, telina, ceapa, masline, capere si  un sos dulce-acrisor.

In general astazi se serveste ca aperitiv, garnitura, sau ca si condiment pentru paste, in trecut fiind servita ca fel principal. Exista multe variante iar eu am preparat una in functie de ingredientele pe care le aveam la indemana.

Ingrediente:

  • 2 vinete mici
  • 1 ardei gras
  • 1 tija de telina
  • 2 cepe mari
  • 2 catei de usturoi
  • 100 g masline  fara samburi
  • 20 g de seminte de pin
  • 16-17 capere
  • 400 g rosii cubulete din conserva
  • 40 ml otet balsamic
  • 2 lingurite de zahar
  • 50 ml ulei de masline + pentru prajit
  • sare,piper
  • 6-7 frunze de busuioc

Mod de preparare pentru reteta de caponata:

 

Cu o jumatate inainte sa ne apucam de treaba taiem vinetele cubulete, le presaram cu sare mare si le punem la scurs, asfel isi pierd amareala. Dupa  ce a trecut acest timp le tamponam cu hartie de bucatarie si le prajim in ulei incins. Prajim si ardeii si le scoatem pe hartie absorbanta.

Intr-o tigaie adanca punem uleiul de masline si adaugam ceapa si usturoiul tocate nu prea marunt.

Acoperim si calim timp de cateva minute pana ceapa se inmoaie. Adaugam maslinele, caperele (daca sunt sarate le clatiti si le lasati 15 minute in apa rece), semintele de pin.

Apoi telina tocata fin (eu am avut congelata) si mai calim putin pana se inmoaie .

Punem si cubuletele de rosii cu tot cu suc. Daca aveti rosii proaspete le decojiti, le taiati cubulete apoi fierbeti pana sunt facute.

Adaugam si legumele prajite in prealabil, acoperim si fierbem inca vreo 10 minute.

Presaram si cele doua lingurite de zahar si turnam si otetul (putem folosi si alt tipde otet).

caponata

Fierbem pana ce mirosul de otet dispare complet, saram si piperam dupa gust. Stingem focul si punem si busuiocul rupt cu mana.

caponata

Caponata a iesit excelenta! Servim caldut sau rece pe felii de paine.

Spor la treaba si pofta buna!

caponata
caponata

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.