CASTRAVETI IN OTET

30 min

simplu

5 borcane (640 ml) portii

Nu exista an in care sa nu pun pentru iarna cateva borcane de castraveti in otet. Reteta este foarte simpla, castravetii sunt crocanti, dulci-acrisori si deosebit de gustosi. Merg de minune alaturi de o friptura rumena si suculenta, o mancarica de cartofi, fasole batuta sau chiftele marinate.

Nu folosesc niciun fel de conservant pentru ca, asa cum va spuneam si la reteta de gogosari in otet, hreanul si boabele de mustar, conserva foarte bine muraturile.

Ingrediente

  • 2 kg de castraveti
  • 2-3 cepe
  • 5 catei de usturoi
  • 5 foi de dafin
  • crengute de marar cu flori
  • 3-4 morcovi
  • 2-3 radacini de hrean
  • 5 lingurite rase de boabe de mustar
  • 2,5 lingurite rase de boabe de piper negru

 

  • Saramura
  • 1 l apa
  • 450 ml otet de 9 grade
  • 1 lingura cu varf de sare grunjoasa neiodata
  • 2 linguri de zahar

Mod de preparare castraveti in otet

Alegeti castraveti proaspeti, fara pete sau stricaciuni.

Spalati foarte bine si sterilizati borcanele si capacele, asa cum am scris pe larg aici (click).

Curatati ceapa, usturoiul, hreanul si morcovii. Taiati ceapa feliute iar morcovii si hreanul bastonase/fasiute. Pregatiti si boabele de mustar si piper negru, cracutele de marar si foile de dafin.

Puneti pe fundul borcanului felii de ceapa, cate un catel de usturoi si cate o cracuta de marar.

Apoi asezati castravetii, alternandu-i cu fasiute de hrean si morcovi. Deasupra mai asezati cate o floare de marar si o frunza de dafin. Puneti cate o lingurita rasa de boabe de mustar si cate o jumatate de lingurita de boabe de piper negru.

Cand ati terminat de pus totul in borcane, preparati saramura. Intr-o craticioara turnati apa, adaugati sarea, zaharul si asezati vasul pe foc. Cand a a inceput sa fiarba, stingeti focul. Apoi adaugati otetul.

 

Cu un polonic turnati saramura in borcanele asezate pe o suprafata metalica (eu le asez pe o tava de inox). Este important ca saramura sa acopere bine continutul borcanelor.

Apoi infiletati capacele, lasati borcanele sa se raceasca complet si asezati-le in camara.

 

Alte retete de conserve si muraturi gasiti aici (click). 

* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.

*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *