CIULAMA DE CIUPERCI

ciulama-014

30 min

simplu

2 portii

Astazi la pranz avem ciulama.Rapida si delicioasa,neaparat servita cu mamaliguta proaspat facuta sau rece,fripta putin pe un gratar de aragaz,ciulamaua face parte din mancarurile preferate din copilaria mea.Fie ca era facuta doar cu pui sau cu ciuperci,ori in combinatie, imi aminteste de gustul vacantelor de la tara,de bunici si de timpuri pe care nu le voi mai trai vreodata.
Se pare ca am o sensibilitate aparte fata de mancarurile cu care am crescut,desi timpurile s-au schimbat si gastronomia a evoluat extraordinar de mult.

Ingrediente :
(pentru doua portii )

  • 300 g-400 g ciuperci proaspete ( sau 360 g din conserva,doua cutii )
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 2 linguri cu varf de faina
  • 300 ml supa de legume
  • sare si piper
  • patrunjel proaspat
Prima data ,daca vreti sa folositi pentru ciulamaua voastra ciuperci proaspete,le curatati si le taiati  felii,apoi le puneti intr-o tigaie ,fara ulei, sa se gateasca pana ce tot sucul lasat se evapora.Daca folositi din conserva,le lasati la scurs intr-o sita.
Supa de legume o incalziti separat intr-un vas.Eu folosesc niste legume deshidratate luate de la un magazin bio,la care adaug o jumatate de lingurita de sare si 300 ml apa.
Intr-o craticioara incingem uleiul si adaugam cele doua linguri de faina.
Amestecam continuu cu un tel si adaugam supa de legume ,cam cate un polonic,amestecand mereu dupa fiecare ,astfel incat ciulamaua sa fie cremoasa si fina,nu plina de cocoloase.Cand am terminat cu supa,punem si ciupercile,saram si piperam dupa gust,mai fierbem cam 5 minute si mancarea e gata.

 

Servim cu mamaliguta fierbinte sau daca se intampla sa aveti mamaliga rece,taiati-o felii si frigeti-o pe gratar pana se rumeneste usor.Decoram cu patrunjel proaspat tocat.Pofta buna!
Data viitoare as incerca o ciulama cu smantana in compozitie sau una combinata cu pui si ciuperci.Dar ma tenteaza si cea cu ceapa sau lapte in compozitie,sunt sigura ca toate variantele sunt delicioase.

Mai jos puteti gasi o colectie variata de retete de ciulama pregatite de alti bloggeri de food,in functie de imaginatia si gustul fiecaruia.
Asadar, astazi sarbatorim  ziua nationala a ciulamalei.Sa ne bucuram de ea!

Comentează folosind contul de Facebook

18 comentarii la “CIULAMA DE CIUPERCI”

  1. Buna!
    Imi plac mult ciupercile…la gratar, prajite, la cuptor, in tocanite, ciulama…etc
    Saptamana aceasta am facut un papricas de ciuperci si a iesit senzational.
    Sunt convinsa ca ciulamaua pregatita pt azi, o sa aiba un mare succes in fata familiei tale :).
    Multumesc pentru ca impartasesti cu noi retetele tale.
    Duminica placuta!
    Pupici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *