COZONAC CU NUCA SI RAHAT

 

Anul asta am hotarat sa fac cozonac cu nuca si rahat,reteta mea preferata.Ies niste cozonaci exact asa cum imi plac mie,pufosi,usori,aromati si cu coaja subtire.Feliile se desfac in foite,este aerat si are umplutura pe gustul meu.

Voi scrie cateva reguli sau sfaturi,daca vreti, care sa fie de ajutor tinerelelor gospodine si nu numai,pentru a obtine un cozonac delicios.

 

  • Alegeti ingrediente de calitate,proaspete .Faina pe care o folosim trebuie sa fie pentru aluaturi dospite,tip 000 sau o faina de forta tip manitoba.Untul sa aiba peste 80% grasime ,ouale sa fie proaspte iar aromele pe cat posibil naturale.
  • Lasati de seara ingredientele la temperatura camerei.
  • Cerneti faina de doua,trei ori,sa inglobeze cat mai mult aer.
  • Amestecati galbenusurile cu sarea,va accentua mai mult culoarea galbena.
  • Folositi drojdie proaspata ,de buna calitate.
  • Nu incalziti laptele si grasimea excesiv.Va afecta drojdia si nu vor creste cozonacii.
  • Ungeti-i cu ou numai dupa ce au crescut,inainte de a-i baga la cuptor.
  • Temperatura de coacere este de 180°C primele 20 de minute,apoi trebuie redusa la 160°C si continuata coacerea.
  • Daca tind sa se arda deasupra,acoperiti-i cu o folie de aluminiu.
  • Cand ii scoateti din forme,asezati-i pe o parte iar dupa 15 minute,intoarceti-i pe cealalta si lasati-i pana se racesc definitiv.

Sper sa va fie de ajutor ,va doresc spor la treaba si sa va iasa niste cozonaci minunati !

 

Ingrediente

  • Aluat
  • 1,1 kg de faina (am folosit manitoba )
  • 50 g drojdie
  • 6 galbenusuri mici
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 260 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 ml ulei
  • vanilie (seminte,pastaie sau esenta)
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • Umplutura
  • 4 albusuri
  • 100 g zahar
  • 2 linguri cu varf de cacao (40 g )
  • 170 g nuci macinate
  • un praf de sare
  • o esenta de rom
  • 250 g rahat
  • Pentru uns si decor
  • 1 ou
  • granule de zahar pudra (reteta aici)

 

Mod de preparare cozonac cu nuca si rahat

 

Tinand cont de sfaturile de mai sus,sa trecem la treaba 😀 !

Intai separam oulale.Galbenusurile le punem intr-un bol si le amestecam cu coaja de citrice rasa,vanilia si sarea.Din albusuri,4 le punem intr-un vas incapator unde vom prepara umplutura iar 2 le bagam la congelator.

cozonac cu nuca si rahat

Cernem faina in vasul in care vom framanta aluatul.Drojdia o amestecam cu o lingura de zahar si putin lapte cald.Facem o gropita in mijlocul fainii, turnam drojdia si acoperim cu un strat nu prea gros de faina.Lasam deoparte sa se activeze si intre timp incalzim laptele cu zaharul pana acesta se topeste,cu mare atentie sa  fie caldut,nu fierbinte.

Topim si untul impreuna cu uleiul.

Cand drojdia a crescut (se formeaza crapaturi in faina cu care am acoperit-o ),turnam galbenusurile amestecate in prealabil cu aromele si sarea si laptele cald amestecat cu zaharul.

Incepem sa framantam,adaugand treptat grasimile caldute.

Eu il framant in mixer 10 minute la treapta 1,turnand putin cate putin din grasime.

Daca framantati la mana,innarmati-va cu rabdare si framantati foarte bine aluatul.La inceput este foarte lipicios dar,pe timp ce framantam va deveni fin,maleabil si nelipicios.

Nu mai adaugati faina,numai in cazul in care aluatul este foarte ,foarte moale.Acoperiti vasul si lasati-l la loc caldut,timp de o ora,o ora si jumatate,pana isi dubleaza volumul.

cozonac cu nuca si rahat

Intre timp acoperiti formele cu hartie de copt sau ungeti-le cu unt , preparati umplutura si tocati rahatul.

Eu am folosit doua forme de chec cu dimensiunile 11cm (latime) x 30cm (lungime)x 8 cm (inaltime).

Pentru umplutura bateti albusurile cu zaharul pana se formeaza o compozitie alba spumoasa (nu tare,ca la bezea),adaugati cacaoa ,nucile macinate,un praf de sare si romul.Omogenizati bine.

cozonac cu nuca si rahat.jpg1

Tavile sunt pregatite,umplutura la fel ,faceti-va o cafea si recapatati-va fortele ca sa ne continuam treaba 🙂 .

Dupa o ora si 10 minute ,aluatul meu arata asa.

cozonac cu nuca si rahat

Ungeti blatul de lucru cu ulei si impartiti aluatul in 4 bucati egale.

Intindeti cu mana,delicat,4 dreptunghiuri,intindem uniform umplutura,avand grija sa distribuim egal pe toate cele 4 bucati de aluat.Puneti si bucatile de rahat din loc in loc si rulati dreptunghiurile.Impletiti doua cate doua si asezati-le in tavi.

cozonac cu nuca si rahat.jpg2

Intre timp dati drumul cuptorului la 180°C (foc mediu) .

Mai lasati la crescut inca vreo 30 de minute sau pana cand cresc frumos.Ungeti-i cu ou batut si presarati granule de zahar sau seminte.

cozonac cu nuca si rahat.jpg3

Coaceti-i primele 20 de minute la 180 °C.

cozonac cu nuca si rahat

Apoi reduceti la 160° C (foc mic ) si continuati coacerea pan cand sunt copti (faceti testul cu betisorul de frigaruie 🙂 ).

cozonac cu nuca si rahat

Dupa ce sunt gata,scoateti-i din forme si lasati-i la racit.A doua zi ii puteti infasura in folie alimentara ,foile de aluminiu sau pungi de plastic.Se pastreaza la rece,vor ramane moi mai multe zile.Pofta buna si sarbatori cu bine ! <3

cozonac cu nuca si rahat

cozonac cu nuca si rahat

cozonac cu nuca si rahat

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Comentează folosind contul de Facebook

10 comentarii la “COZONAC CU NUCA SI RAHAT”

  1. Foarte frumosi si apetisanti.trebuie sa incerc si eu reteta aceasta de cozonac de sarbatori.e pe gustul meu,cu nuca rahat. am mai facut cozonac o singura data,prima oara de Paste,si spre surprinderea chiar mi-a iesit bun din prima😁ca multe persoane mi-au zis ca e greu facut ca framanti mult etc etc…dar oricum nu am ascultat pe mine.off ce pofta mi s-a facut de cozonac,imi vine sa mananc pozele.

  2. Am uitat sa va intreb,la cantitatea de faina trebuie sa fie de 1,1kg?ca am vazut ca la celelalte retete de cozonac ati pus doar 1 kg.sau face diferenta aceea 100 de grame.poate ca e si mai bogat la umplutura…nu stiu,va intreb,pt ca pe 23 vreausa ma apuc de framantat si nu vreau sa dau gres.abia ast sa ii incerc.si multumesc pt sfaturi.o sa imi fie de ajutor😀

  3. Daca ii fac pe 23, si vreau sa ii consum pe 25,ca sa im i tina,trebuie inveliti in folie alimentara si tinuti la rece?sau mai auzisem ca,cozonacii se mai pot congela,si ca in continuare isi pastreaza prospetimea.dar nu as face treaba asta,pt ca e vorba doar de doua zile.va pup.si Sarbatori cu bine alaturi de cei dragi!

    1. Pe 23 ii fac si eu. Dupa ce se racesc foarte bine, eu ii invelesc cu folie alimentara si ii tin la rece. Se pastreaza perfect. De congelat nu am congelat niciodata, nu imi surade ideea, imi plac dulciurile proaspete. Te pup si iti doresc sarbatori minunate si tie, cu liniste si bucurie!

  4. Am facut cozonacii.foarte buni la gust.au iesit si pufosi,doar ca acolo unde e crema mi-a iesit aluatul cam crud.poate sa fie de la crema?sau am gresit eu la ceva?ca atunci cand le-am facut testul scobitorii a iesit curata.i-am tinut si la cuptor,putin mai mult…pt ca am un cuptor vechi,si orice fac,trebuie sa fac din ochi😊o zi frumoasa.

  5. Intr-un final s-a dovedit ca ,cozonacul a fost facut😁eu am facut greseala,zic eu sa tai cozonacii cat timp mai erau calzi si probabil de aceea mi s-a facut putin coca cruda in anumite parti..oricum i-am acoperit cu folie alimentara si i-am pus la rece,si si-au pastrat prospetimea.sunt ca cei din poza dvs.o sa mai fac aceasta reteta de cozonac,pt ca sunt aromati si imi plac mult.soacrei mele i-a placut cozonacul meu,sa vedem mamei mele daca o sa ii placa.😊multumesc de reteta.o zi frumoasa va doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.