COZONAC DE POST

cozonac de post 002

Zilele trecute am facut un delicios cozonac de post . Desi ma gandeam ca am exagerat cu umplutura si nu va creste destul  sau va ramane necopt in interior ,am obtinut un cozonac de post gustos si aromat .

L-am pastrat intr-o punga de plastic si surprinzator ,a ramas moale si dupa doua zile.Nu pot decat sa vi-l recomand ,reteta Violetei este foarte buna si merita incercata .

 

 

Ingrediente

  • Aluat
  • 500 g faina
  • 200 ml apa calduta
  • 100 ml ulei
  • 150 g zahar
  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata )
  • o lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
  • un varf de lingurita de sare
  • o jumatate de lingurita de turmeric sau un pic de sofran

 

  • Umplutura
  • 3 linguri de nuca macinata
  • 3 linguri de pesmet
  • 3 linguri de zahar
  • 1 lingura de cacao
  • o lingura esenta de rom
  • 150 ml apa
  • 80 g stafide
  • 30 g fructe confiate (sau rahat taiat bucatele foarte mici )
  • granule de zahar pudra pentru decor

 

Cernem faina intr-un bol,adaugam turmericul, coaja de citrice si in mijlocul ei punem drojdia amestecata cu un pic de apa calduta (din cantitatea de 200 ml ).O lasam 10 minute pana ce apar bule la suprafata .Intre timp amestecam apa calda cu zaharul pana cand acesta se topeste ,apoi adaugam uleiul cald .Turnam in bol ,adaugam sare si  framantam aluatul timp de 10 minute pana nu se mai lipeste de maini.Daca este prea moale ,mai adaugati o lingura ,maxim doua de faina.

Acoperim bolul si lasam la crescut pana isi dubleaza  volumul.

cozonac de post 002.JPG 1

 

Cat creste aluatul ne ocupam de crema .Intai punem stafidele intr-un bol micut cu apa calda pentru 15 minute sa se hidrateze.

Ingredientele pentru crema ,in afara de esenta de rom le punem pe foc mic intr-o craticioara si le fierbem putin pana cand se ingroasa .Trebuie doar cateva clocote,crema va fi mai consistenta dupa racire.Atunci adaugam si esenta de rom.

cozonac de post 002.JPG 2

 

Dupa ce aluatul acrescut frumos ,il impartim in doua bile aproximativ egale pe care le intindem cu un sucitor in doua dreptunghiuri. Intindem crema pe ele in mod egal,presaram stafidele scurse foarte bine de apa si fructele confiate sau rahatul.

Rulam cele doua foi si le impletim intr-un jnur.Punem cozonacul obtinut intr-o tava acoperita cu hartie de copt si-l lasam aproximativ o ora sa creasca.

cozonac de post 002.JPG 3

 

Inainte de a-l baga la cuptor ,il ungem cu apa si presaram granule de zahar.Puteti sa-l decorati si cu deminte de mac, fulgi de migdale  sau ce aveti la indemana.

Coacem cozonacul in jur de 45-50 de minute .Primele 20 de minute la 200°C ,apoi reducem la 180 °C si continuam alte 30 de miute acoperit cu o folie de aluminiu pentru a-i proteja suprafata.Pentru siguranta facem testul cu scobitoarea (sau bat de frigaruie 🙂 ).

Dupa ce s-a copt il lasam sa se raceasca pe un gratar si apoi il putem felia si manca.Este un cozonac de post foarte bun si aromat pe care va invit sa-l incercati.Pofta buna!

cozonac de post 009

 

cozonac de post 016

Comentează folosind contul de Facebook

2 comentarii la “COZONAC DE POST”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *