COZONAC GERMAN CU FRUCTE CONFIATE SI MARTIPAN

100 min

mediu

2 portii

Cu siguranta ati auzit de vestitul Stollen ,un delicios cozonac german ,plin cu fructe confiate si-n cazul de fata cu adaos de martipan.
Se poate face si cu o saptamana inainte de a fi mancat ,este chiar indicat asa pentru ca ,cu cat este lasat mai mult cu atat devine mai fraged si bun.

Ingrediente
(pentru doi cozonaci )

aluat :

  • 700 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 100 g zahar
  • coaja de la o lamaie
  • 250 g unt
  • un varf de lingurita de sare
  • un varf de lingurita cardamom praf
  • un varf de lingurita nucsoara
  • un varf de lingurita scortisoara
  • 200 g stafide
  • 70 g fructe confiate (coaja de lamaie,portocala,merisoare,cirese,afine…)
  • 100 g migdale tocate ( sau fulgi de migdale )
martipan :
  • 175 g faina de migdale
  • 125 g zahar pudra
  • 2 linguri apa
  • doua picaturi esenta de migdale

decor :

  • 50 g unt
  • 50-60 g zahar pudra
Prima data punem la hidratat stafidele in apa calduta.
Cernem faina intr-un bol iar in mijlocul ei facem o gropita in care punem drojdia dizolvata in putin lapte cald si lasam sa creasca 10 minute.
Intre timp topim untul si-l lasam sa se raceasca iar laptele cald il amestecam cu zaharul si sarea pana acestea se topesc.
Incepem sa framantam adaugand intai laptele cu zaharul iar apoi incorporam untul.La final adaugam coaja de lamaie,condimentele ,fructele confiate si stafidele scurse foarte bine de apa si uscate pe servetele absorbante.
Aluatul trebuie sa fie elastic ,omogen si trebuie lasat la dospit inca 30-40 de minute.Nu se va dubla datorita cantitaii mici de drojdie folosite si a fructelor care-l ingreuneaza ,dar e normal sa fie asa.
STOLLEN
Martipanul ,asa cum v-am aratat si aici ,se prepara extrem de simplu.Amestecam zaharul cu apa ,esenta de migdale si turnam peste faina de migdale.Amestecam pana omogenizeaza,impartim martipanul in doua parti si formam doua suluri egale .

Impartim aluatul de stollen in doua bucati aproximativ egale,intindem dreptunghiuri ,asezam sulul de martipan si-lacoperim cu aluatul ca in imaginile de mai jos.

STOLLEN

Asezam cozonaceii intr-o tava intinsa si-i mai lasam la crescut 30 de minute,apoi ii coacem in jur de 40 de minute la 180 °C.
Cand sunt gata copti si rumeni ,ii scoatem si-i mai lasam sa se racoreasca 10-15 minute,apoi ii ungem cu unt topit si-i pudram cu zahar praf din belsug.

STOLLEN

II pastram infasurati in folie de plastic sau aluminiu.Sunt buni si proaspeti dar,pastrati la rece cateva zile,se vor fragezi si vor avea un gust mult mai bun.Pofta buna !

STOLLEN
STOLLEN

Comentează folosind contul de Facebook

11 comentarii la “COZONAC GERMAN CU FRUCTE CONFIATE SI MARTIPAN”

  1. Mai e atât de puțin până la sărbători!!!! E super bun, l-am făcut și eu anul trecut și cred că o să-l fac și anul acesta. Al tău arată nemaipomenit de bine. :*

  2. Draga Flory, ai o pagina minunata! Nu doar retetele, dar si felul in care le prezinti! Felicitari! Da, ai dreptate, se simte deja mireasma Craciunului in aer! Eu am copt azi primii trei stollen. Nu, nu e prea devreme! La noi, primul stollen se taie de Primul Advent, iar acest cozonac are nevoie de cel putin 3 saptamani ca sa isi dezvolte aromele si sa se maturizeze. Maine urmeaza urmatorii trei la copt. Imi permiti cateva imbunatatiri la reteta ta? Gandurile mele vin tocmai din tara acestor „cozonaci” speciali de Craciun. In fiecare an fac in jur de 15-18 bucati (sotul meu mananca doar stollen si turta dulce incepand cu Primul Advent si pana spre sfarsitul lui ianuarie, apoi pauza, pana la Craciunul viitor :)) La 700 g faina trebuie cel putin 50-60 g drojdie proaspata. Tocmai pentru ca este un aluat greu. Dupa ce s-au copt si au fost unsi cu unt topit (cu o pensula merge cel mai usor), se poate presara un strat subtire de zahar cristalin si abia apoi se vor pudra cu zahar praf. Incearca! Mai exista si metoda de a se pune mai multe straturi de zahar praf, intercalate cu straturi de unt topit – personal nu sunt adepta acestei metode. Inainte de a se impacheta spre depozitare intr-un loc racoros, bucatile de stollen trebuie sa fie perfect racite, chiar de pe o zi pe alta. Si merita sa nu fie incercat „cozonacul” decat dupa cel putin 3 saptamani! Multumesc inca o data pentru daruirea cu care iti impartasesti retetele. Fii binecuvantata si ramai o binecuvantare pentru multi in mana lui Dumnezeu!

  3. Inca o adaugire pentru cine are cuptor electric cu ventilatie. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius, se introduce tava cu bucatile de stollen la nivelul 3, se reduce imediat temperatura la 160 de grade si se coace aproximativ o ora. 🙂

    1. Draga Elena ,multumesc din suflet pentru mesajul tau.Chiar am in plan sa-i refac si eu saptamana viitoare si imbunatatirile tale sunt mai mult decat binevenite .
      Reteta o am dintr-o revista italiana si mi s-a parut cea mai buna din cele pe care le-am incercat.Am avut ocazia sa gust stollen din Germania,facut in casa si tocmai de-aia m-am oprit la reteta pe care am postat-o .
      Dar tu m-ai convins sa incerc si varianta ta ,de aceea te-as ruga ,daca doresti sa-mi trimiti reteta ta,alaturi de o poza cu cozonaceii la rubrica mea -RETETE FEL DE FEL de la prieteni -http://iulianaflorentina.blogspot.it/2014/10/retete-fel-de-fel-de-la-prieteni.html
      si-o voi publica pe blog.Astfel as putea s-o incerc eu si ceilalti cititori.
      Multumesc inca o data si astept reteta stollenilor de la mama lor.
      Te imbratisez cu drag ! :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *