Rețete de bază

Foi pentru prajituri coapte pe dosul tavii

Cand vine vorba de foi pentru prajituri coapte pe dosul tavii, acestea se numara printre favoritele mele. Este reteta de baza pe care o folosesc cel mai des cand vreau sa prepar o prajitura cu foi si crema. Sunt foi cu amoniac, coapte pe fundul tavii, care se fragezesc minunat dupa umplerea cu diverse creme. In functie de gusturile voaste puteti alege crema preferata. Fie ca vreti o crema de vanilie, de ciocolata, lamaie sau caramel, este important sa fie o crema fiarta care, pusa calduta pe foi, le va inmuia si veti obtine o prajitura delicioasa.

Ingrediente:

 

  • pentru 6 foi 30 cm x 33 cm
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 2 lingurite rase de amoniac (bicarbonat de amoniu )
  • 2 linguri de otet (sau zeama de lamaie )
  • un praf de sare
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 650-670 g faina

 

Mod de preparare pentru reteta de foi pentru prajituri coapte pe dosul tavii:

 

Intr-un bol batem ouale cu zaharul si un praf de sare, adaugam laptele si amestecam bine sa se topeasca zaharul complet. Turnam uleiul, punem vanilia si amoniacul stins cu doua linguri de otet sau zeama de lamaie.

Incorporam faina si framantam pana obtinem un aluat omogen care nu trebuie sa fie prea tare sau prea moale.

 

Impartim aluatul in 6 bucati (in jur de 200 g/una ) si intindem foi subtiri, pe care le punem pe fundul tavii presarate cu faina. Si pe blatul de lucru presarati faina sa puteti intinde foile mai usor patru ca sunt foarte subtiri. Inainte de a le baga la cuptor intepati-le din loc in loc cu o furculita pentru a evita umflaturile ? .

Eu folosesc tavile de la aragaz care au 30×33 cm si, inainte de a aprinde cuptorul intind o foaie, dau drumul cuptorului sa se incalzeasca (la 180° C ) si apoi intind alta foaie. Am astfel pregatite doua foi pe tavi si, pe masa de lucru mai intind una. Foile se coc foarte repede, dureaza 10-13 minute, asa ca aveti grija si stai cu ochii pe ele. Cand s-au rumenit usor sunt gata.

Asamblare si coacere foi pentru prajituri coapte pe dosul tavii

Asa cum spuneam si in introducere, aceste foi pentru prajituri coapte pe dosul tavii se vor fragezi dupa ce sunt umplute cu o crema calduta, asa ca nu va speriati daca sunt tari in stadiul asta :).

foi pentru prajituri coapte pe dosul tavii

Umpleti-le, la alegere cu crema preferata.

Pentru a le putea umple, aveti nevoie de 1,4 kg- 1,5 kg de crema. Mai jos va propun cateva idei.

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.