GALUSTE CU PRUNE

 

Galuste cu prune sau gomboti cu prune ,un desert de toamna delicios si apetisant  pe care-l refac cu placere in fiecare an cand apar primele prune . Reteta este foarte simpla ,ingredientele la indemana tuturor ,asadar n-aveti niciun motiv sa nu le incercati 🙂 .

 

 

Ingrediente

  • Aluat galuste
  • 500 g cartofi (5 cartofi medii )
  • 140 g faina
  • 3 linguri de gris
  • 2 oua mici
  • un praf de sare
  • vanilie (1/2 pliculet de zahar vanilat )
  • Umplutura si decor 
  • 15 prune mici
  • scortisoara
  • miez de nuca
  • 30 g unt
  • 120 g pesmet
  • 100 g zahar
  • scortisoara

Mod de preparare galuste cu prune

Mai intai spalam bine cartofii si ii fierbem in coaja pana intra usor furculita in ei .Apoi ii decojim ,ii pasam cu instrumentul de facut piure sau cu un mixer vertical si-i lasam sa se raceasca foarte bine .

galuste cu prune

 

Cat se racesc cartofii pregatim decorul .Intr-o tigaie antiaderenta topim untul si prajim in el pesmetul pana devine auriu .Amestecam continuu sa nu se arda iar,cand si-a schimbat culoarea,stingem focul ,adaugam zaharul si o jumatate de lingurita de scortisoara si amestecam bine .

galuste cu prune

 

 

Acum punem o oala cu apa la fiert si continuam cu aluatul de galuste .Peste piureul de cartofi adaugam faina,grisul ,ouale,sarea si vanilia .Amestecam pana se omogenizeaza compozitia si obtinem un aluat lipicios .

galuste cu prune.jpg 1

 

Prunele (le-am ales pe cele mai mici pe care le-am gasit ) le-am desfacut si le-am scos samburii iar in mijloc am presarat scortisoara si am pus si miez de nuca.Puteti pune doar jumatati de pruna ,cu scortisoara sau fara,cu zahar ,sau cum preferati .

galuste cu prune

 

Cu mainile infainate sau umezite cu apa ,luam bucati din aluat ,formam un disc,punem pruna in interior si inchidem ,formand bile .Eu prefer galustele mari si pun prunele intregi cu nuca si scortisoara in mijloc. Din compozitie am obtinut 15 galuste dolofane .

Cand apa a inceput sa fiarba,adaugam o lingurita rasa de sare si fierbem galustele 4-5 minute din momentul in care au iesit la suprafata .

Apoi le scoatem si le tavalim prin pesmetul prajit amestecat cu zahar si scortioara .

galuste cu prune

 

Mancati galustele caldute .Sunt bune si reci  ,aluatul este moale ,iar pruna zemoasa si nuca din interior dau galustelor un plus de savoare .Pofta buna !

galuste cu prune

 

galuste cu prune

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

2 comentarii la “GALUSTE CU PRUNE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *