GEM DE CAISE CU SCORTISOARA

 

Nici anul asta n-am scapat ocazia de a face cateva borcanele de gem de caise cu scortisoara. Este un gem delicios, dulce-acrisor, cu aroma subtila de scortisoara, pe care il folosesc in general la umplerea prajiturilor sau fursecurilor.

Daca si voua va place scortisoara, eu zic sa-l incercati, veti fi placut impresionati de parfumul lui 🙂 .

 

Ingrediente

  • 2,5 kg caise ( deja curatate de samburi)
  • 1 kg de zahar
  • zeama de la o lamaie
  • scortisoara ( 2-3 bete sau 4 bucati scoarta)

 

Mod de preparare gem de caise cu scortisoara

Alegeti caise coapte bine, fara pete sau stricaciuni sau pete. Spalati-le bine, scurgeti-le, desfaceti-le in doua si scoateti-le samburii. Puneti fructele intr-un vas, adaugati zeama de lamaie, zaharul si scortisoara.

Amestecati bine (nicio problema daca se zdrobesc) si lasati deoparte o jumatate de ora sau pana cand lasa zeama.

Apoi puneti vasul pe foc mare si, din momentul in care a dat in clocot, micsorati focul (sa fie mediu) si fierbeti gemul, amestecand ocazional. Cat are suficienta zeama, nu se va lipi. Spumati ori de cate ori este nevoie.

Dupa aproximativ o ora, o ora si 15 minute, gemul ar trebui sa fie gata. Cand a inceput sa scada, stati cu ochii pe el si amestecati constant sa nu se lipeasca.

Este gata atunci cand volumul s-a redus la jumatate iar gemul a prins consistenta.

Intre timp spalati si sterilizati borcanele si capacele.

*Sterilizarea borcanelor este obligatorie si trebuie facuta corespunzator. Aveti aici (click) un articol detaliat despre sterilizarea vaselor pentru conserve.

Cand gemul este gata, puneti-l fierbinte in borcane. Nu stingeti focul pana cand nu ati terminat de pus tot gemul in borcane, trebuie sa fie fierbinte pana la ultima picatura 🙂 .

Acoperiti borcanele cu o patura groasa si lasati-le asa pana se racesc complet. Apoi etichetati-le si asezati-le in camara. Spor la treaba!

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *