GEM DE CAISE CU SCORTISOARA

 

Nici anul asta n-am scapat ocazia de a face cateva borcanele de gem de caise cu scortisoara. Este un gem delicios, dulce-acrisor, cu aroma subtila de scortisoara, pe care il folosesc in general la umplerea prajiturilor sau fursecurilor.

Daca si voua va place scortisoara, eu zic sa-l incercati, veti fi placut impresionati de parfumul lui 🙂 .

 

Ingrediente

  • 2,5 kg caise ( deja curatate de samburi)
  • 1 kg de zahar
  • zeama de la o lamaie
  • scortisoara ( 2-3 bete sau 4 bucati scoarta)

 

Mod de preparare gem de caise cu scortisoara

Alegeti caise coapte bine, fara pete sau stricaciuni sau pete. Spalati-le bine, scurgeti-le, desfaceti-le in doua si scoateti-le samburii. Puneti fructele intr-un vas, adaugati zeama de lamaie, zaharul si scortisoara.

Amestecati bine (nicio problema daca se zdrobesc) si lasati deoparte o jumatate de ora sau pana cand lasa zeama.

Apoi puneti vasul pe foc mare si, din momentul in care a dat in clocot, micsorati focul (sa fie mediu) si fierbeti gemul, amestecand ocazional. Cat are suficienta zeama, nu se va lipi. Spumati ori de cate ori este nevoie.

Dupa aproximativ o ora, o ora si 15 minute, gemul ar trebui sa fie gata. Cand a inceput sa scada, stati cu ochii pe el si amestecati constant sa nu se lipeasca.

Este gata atunci cand volumul s-a redus la jumatate iar gemul a prins consistenta.

Intre timp spalati si sterilizati borcanele si capacele.

*Sterilizarea borcanelor este obligatorie si trebuie facuta corespunzator. Aveti aici (click) un articol detaliat despre sterilizarea vaselor pentru conserve.

Cand gemul este gata, puneti-l fierbinte in borcane. Nu stingeti focul pana cand nu ati terminat de pus tot gemul in borcane, trebuie sa fie fierbinte pana la ultima picatura 🙂 .

Acoperiti borcanele cu o patura groasa si lasati-le asa pana se racesc complet. Apoi etichetati-le si asezati-le in camara. Spor la treaba!

 

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *