GOGOSI DE POST

 

Pentru ca astazi incepe postul Pastelui, va aduc o reteta de gogosi de post, simpla si usor de preparat.Gogosile sunt pufoase, foarte aromate si le puteti manca dupa bunul plac,  pudrate din belsug cu zahar praf sau dulceata voastra preferata.

 

Ingrediente

  • 500 g faina 000
  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata)
  • 200 ml apa (sau lapte vegetal)
  • 100 g zahar
  • 50 ml ulei
  • un varf de lingurita de sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita extract de vanilie (sau esenta/un pliculet de zahar vanilat)
  • zahar pudra cu vanilie pentru decor

 

Mod de preparare gogosi de post

Intai cerneti faina intr-un vas.

Intr-un bol mic amestecati drojdia cu o lingura de zahar si 50 de ml de apa calda (din cantitatile date) si lasati-o sa creasca.

Intre timp,in apa calda ramasa, topiti zaharul, sarea, adaugati uleiul si aromele.

Turnati aceasta compozitie peste faina, adaugati si drojdia.

Framantati timp de 10 minute pana cand obtineti un aluat potrivit,nu prea moale.Desi, la inceput, se lipeste usor de mana, dupa cateva minute de framantat, va deveni elastic si nu se va mai lipi.

Nu mai adaugati deloc faina, numai in cazul in care aluatul este foarte moale.

Ungeti aluatul cu o pelicula fina de ulei, acoperiti bolul cu o folie alimentara si lasati-l sa creasca in loc caldut,ferit de curenti de aer.

Cand aluatul a crescut suficient, transferati-l pe masa de lucru si intindeti o foaie groasa de 1-1,5 cm.Decupati gogosile cu o forma rotunda (de 5 cm am folosit eu).

Restul aluatului,intindeti-l din nou si procedati la fel.

Eu am obtinut 25 de gogosi.

Dupa ce ati decupat toate gogosile, acoperiti-le cu un prosop de bucatarie si mai lasati-le la crescut 30 de minute.

Prajiti-le apoi in baie de ulei,la foc mic-mediu.Nu dati focul mare pentru ca se vor rumeni deasupra si intteriorul va ramane crud.

Scoateti-le apoi pe un platou acoperit cu hartie absobanta si apoi purati-le cu zahar praf din belsug.Pofta buna !

 

 

 

 

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *