Aluaturi dulci

Gogosi pufoase cu unt

Acum cateva zile am avut o pofta nestavilita de gogosi si mi-am amintit de o reteta de gogosi pufoase cu unt pe care o incercasem mai demult. Ma bucur ca mi-am amintit, pentru ca, aceste gogosi sunt extrem de pufoase si, datorita untului din compozitie parca se topesc in gura.

Nu pot decat sa va dau si voua reteta de gogosi, poate o incercati cand va este pofta, va asigur ca sunt cele mai bune pe care le-am mancat pana acum 🙂 .

 

Ingrediente

  • 550 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 150 ml lapte
  • 2 oua mari
  • 100 g zahar
  • 80 g unt
  • un varf de lingurita de sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • 1 lingura esenta de vanilie

 

Mod de preparare pentru reteta gogosi pufoase cu unt:

 

Cernem faina intr-un bol incapator (la inceput doar 500 g ), facem o gropita in mijlocul ei si punem drojdia amestecata cu un pic de lapte cald (din cantitatea data ). Lasam sa cresca vreo 10 minute iar intre timp batem ouale cu zaharul si aromele iar untul il topim impreuna cu laptele.

Turnam totul in bol peste drojdie (aveti grija ca untul si laptele sa fie doar caldute, nu fierbinti ), adaugam sarea si framantam, incorporand, daca mai este nevoie si restul de 50 de g de faina.

Aluatul trebuie sa fie moale, nelipicios si trebuie framantat vreo 10 minute, cat sa se dezlipeasca de pe maini. Acoperim bolul si-l lasam sa dospeasca in jur de o ora intr-un loc cald.

gogosi pufoase

 

Cand aluatul si-a dublat volumul il punem pe masa de lucru infainata.

036

 

Il intindem cam de 5 mm grosime  si decupam cu o forma sau cu un pahar gogosile. Le acoperim cu un prosop de bucatarie si  le mai lasam in jur de 30 de minute sa creasca .

gogosi pufoase.jpg 1

 

Prajim gogosile in baie de ulei, avand grija sa reglam focul in asa fel incat sa nu se arda pe deasupra iar in interior sa fie necoapte. Le scoatem pe servetele absorbante si le pudram apoi cu zahar pudra. Pofta buna !

052

 

059

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.