IMPLETITURA CU RICOTTA SI STAFIDE

treccia-032

100 min

mediu

2 portii

Dulciurile din aluat dospit sunt si vor ramane preferatele mele iar combinatia de ricotta cu stafide o ador pur si simplu.
Reteta este absolut minunata si v-o recomand ,nu este foarte rapida dar  nu e nici  migaloasa iar finalul o sa va fie cu siguranta pe plac.

                                                        Ingrediente:
Pentru aluat

  • 500 g de faina (plus 1-2 linguri )
  • 25 g drojdie proaspata
  • 300 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 50 g de zahar
  • un praf de sare
  • o lingurita extract de vanilie /esenta sau zahar vanilat
Umplutura:
  • 250 g ricotta (sau urda proaspata de vaci)
  • 80 g zahar
  • 100 g iaurt simplu neindulcit
  • 75 g stafide rehidratate in apa calduta sau rom
  • 1 ou
  • 50 g gris
  • 1/2 esenta de vanilie
Uns si decor :
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri de lapte
  • seminte de susan albe si negre
  • zahar pudra
 Drojdia o dizolvam impreuna cu doua lingurite de zahar si putin lapte cald.Separat intr-o craticioara sau un vas pentru microunde topim zaharul ramas in restul de lapte ,care nu trebuie sa fiarba.Untul il topim si pe el si punem ingredientele in vasul in care am pus faina cernuta,sarea si zaharul vanilat.Adaugam si drojdia si framantam cateva minute (10 min) pana aluatul devine elasic si nelipicios.Daca vi se pare prea moale mai adaugam o lingura,doua de faina(eu am mai pus una).Aluatul trebuie sa fie la fel ca acela pentru cozonac.Acoperim cu un prosop de bucatarie si-l lasam la dospit in jur de 40 de minute,trebuie sa-si dubleze volumul.

Intre timp amestecam intr-un bol toate ingredientele pentru umplutura si le omogenizam bine.

Cand aluatul a crescut il impartim in doua bile egale pe care le intindem cu un sucitor in forma de dreptunghiuri (ca 24 x 38 cm ).
Trasam linii pe dreptunghiurile formate astfel incat sa fie impartite in trei parti egale.
Laturile le taiem oblic in fasii de 1,5-2 cm,asa ca in imaginile de mai jos  🙂  .
Impartim umplutura in jumatate si-o distribuim in mijlocul bucatilor de aluat si impletim ,aducand spre mijloc cate o fasie din stanga si una din drapta pana ajungem la capete,incercand sa le sigilam bine .Le asezam intr-o tava acoperita cu hartie de copt si le mai lasam sa cresca vreo 20 de minute.Inainte de a le baga in cuptor le ungem cu galbenusul de ou amestecat cu 2-3 linguri de lapte si presaram semintele de susan deasupra.
Coacem 35-40 de minute la 180 °C.
 
Noua ne place rece si eu le presar zahar pudra deasupra dupa ce s-au racit.Sunt la fel de bune si calde,incercati si hotarati varianta castigatoare 😀 . 
Pofta buna!
 
 

Comentează folosind contul de Facebook

3 comentarii la “IMPLETITURA CU RICOTTA SI STAFIDE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *