Aluaturi dulci

Mucenici moldovenesti. Reteta plina de gust

In fiecare an pe 9 Martie,de sarbatoarea celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia pregatim mucenici.Fie mucenici moldovenesti,copti ,insiropati  si presarati cu nuca sau cea munteneasca ,fierti in apa cu zahar,scortisoara,coaja de lamaie,cacao si nuca.

Eu le fac pe-amandoua pentru ca gusturile in familie difera si vreau ca toata lumea sa fie multumita 🙂 .

Astazi va servesc cu cei care-mi plac mie,rumeni ,aromati si cu sirop si multa nuca.

 

Ingrediente:

 

  • 630 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 120 g zahar
  • 1 ou
  • un praf de sare
  • 250 ml lapte
  • 85 ml ulei
  • coaja rasa de lamaie si portocala

Sirop:

  • 300 ml apa
  • 3-4 linguri zahar
  • 2 linguri miere
  • 1 /2 lingurita de coaja de lamaie rasa
  •  nuca macinata pentru decor

 

Mod de preparare pentru reteta mucenici moldovenesti:

 

Intr-un bol cernem faina,facem o gaura in mijloc si punem drojdia frecata cu o lingurita de zahar si putin lapte.In alt vas batem oul cu zaharul,adaugam laptele caldut,un praf de sare si uleiul.Cand la suprafata drojdiei s-au  format  bule de aer,adaugam cealalta compozitie si framantam pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.Lasam la crescut in jur de o ora.

Apoi impartim compozitia in 9-11 bile din care formam snururi,carora le dam forma cifrei 8. Le asezam intr-o tava si mai lasam la crescut inca o ora.Coacem in cuptorul preincalzit 20 de minute,pana se rumenesc frumos deasupra.
Intre timp preparam siropul : zaharul si apa le  punem  pe foc si amestecam pana zaharul se dizolva.Stingem focul si adaugam si coaja de lamaie.
Cand mucenicii sunt copti ii lasam sa se raceasca un pic si apoi ii siropam ,turnand cu  lingura  sirop peste fiecare ,direct in tava in care i-am copt.

mucenici moldovenesti

Dupa aceea ii ungem cu miere si presaram deasupra  nuca macinata din belsug.Daca nu ati incercat pana acum mucenici moldovenesti va invit sa-i incercati,sunt absolut deliciosi!

Spor la treaba si pofta buna!

mucenici moldovenesti
mucenici moldovenesti

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.