PAINE CU ULEI DE MASLINE

90 min

mediu

1 portii

De ziua sotului ,printre altele am pregatit si aceasta paine cu ulei de masline.Nu numai ca e gustoasa dar are si o forma foarte frumoasa  ,numai potrivita pentru o masa de sarbatoare.E un pic de lucru la ea dar va asigur ca merita si va recomand s-o incercati,macar la o ocazie speciala.

Ingrediente

  • tava de 26 cm diametru
  • 1 kg de faina (plus pentru planul de lucru )
  • 50 g drojdie proaspata (sau 14 g uscata )
  • 600 ml apa calduta
  • 60 ml ulei de masline
  • 1 lingurita rasa de zahar
  • 2 lingurite rase de sare
  • seminte albe si negre de susan pentru decor

 

Mod de preparare paine cu ulei de masline

Cernem faina intr-un bol si facem o gropita in centrul ei.Frecam drojdia cu zaharul, dizolvam cu putina apa si-o turnam in centrul fainii.Lasam sa cresca 10 minute apoi punem sarea si  incepem sa framantam adaugand treptat apa calduta (nu fierbinte ).Dupa ce am incorporat toata apa framantam inca vreo 10 minute pana obtinem un aluat elastic si nelipicios pe care il lasam sa creasca 45-50 de minute,trebuie sa-si dubleze volumul.
1.Cand e gata rasturnam aluatul pe planul de lucru infainat .
2.Impartim aluatul in 8 bile  aproximativ egale.
3.Intindem fiecare bila in dreptunghiuri  de 15×28 cm.
4.Le ungem cu ulei de masline.
5.Si suprapunem cate doua.
6.Apoi rulam si obtinem astfel 4 rulouri.
7.Le asezam unul langa altul si le taiem egal capetele.
8.Ungem cu ulei tava si le asezam in centrul ei.
9.Rulourile ramase le taiem oblic,fiecare in 4 bucati.
10.Si le asezam in jurul capetelor . Lasam sa mai creasca inca vreo 30-40 de minute in tava.
Ideea prelucrarii aluatului am luat-o de aici.
Cand  a crescut suficient,pensulam suprafata cu apa (da,pentru ca ai mei nu suporta mirosul de ou pe paine ) si presaram semintele de susan dupa imaginatie.
Coacem primele 15 minute la 220 °C ,apoi reducem temperatura la 200 °C si mai continuam inca 30-35 de minute.
Pofta buna!

Comentează folosind contul de Facebook

20 comentarii la “PAINE CU ULEI DE MASLINE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *