POLENTA TARAGNA

 Poate ca titlul suna putin bizar dar o traducere ar fi fost inutila si ar fi sunat total aiurea.Dar am sa va povestesc eu  un pic ca sa va lamuriti cum sta treaba cu polenta taragna.Nu este altceva decat o simpla mamaliga ,preparata cu doua tipuri de faina,cea de porumb si faina de hrisca.Polenta inseamna mamaliga in limba italiana iar taragna deriveaza de la „tarai” care este un facalet cu care se amesteca mamaliga.
Proportia de faina se poate modifica ,in functie de gustul fiecaruia,de la 50 %- 50 %,asa cum am folosit eu,la 30% faina de hrisca -70% faina de porumb.
Eu am preparat-o simpla,doar din cele doua tipuri de faina ,sare si apa dar i se poate imbogati  gustul adaugand spre final unt din belsug si branzeturi grase.
E delicioasa alaturi de carne ,costite de porc ,branzeturi sau smantana.

Ingrediente :

  • 125 g faina de porumb
  • 125 g faina de hrisca
  • 1 lingurita de sare
  • 1,4 l de apa
Punem pe foc o craticioara sau mai bine un ceaun si adaugam apa.Cand a dat in fiert adaugam sarea si 
cele doua tipuri de faina.Incorporam cu un tel sau o lingura de lemn si lasam sa fiarba pentru aproximativ 35-40 de minute pana ce mamaliga devine consistenta.
O rasturnam pe un platou sau fund de lemn si servim fierbinte ,in combinatia care va place cel mai mult.Pofta buna!

Iar daca va place mamaliga la fel de mult ca si mie,mai jos aveti o multime  de retete delicioase,realizate in aceeasi tema de o echipa de oameni  minunati.
Georgiana si Iolanda Voinea – Mămăligă, ou ochi cu ceapă prăjită şi crispy chorizo
Diana Duca – Batoane de Mămăligă cu Roșii Uscate, Gorgonzola și Ierburi Aromatice
Daiana si Cosmin – Paine cu maia, faina de malai si durum…
Lacramioara Mihaela – Prăjitură cu mălai
Alexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizata
Oana Jipa – Mămăligă în straturi
Ioana Tone – Za mamaligus
Carmen-Ana – Tocanita de vacuta cu mamaliguta
Mary Udrea –Mamaliguta cu surprizeBucataresele Vesele – Rulada de Mamaliga cu Ciuperci
Piri Piri e Canela- Taci si-nghite! pentru Mãmãliga Party
In bucataria vesela – Chiftele de soia cu mamaliga aromata si valeriana
Radu Groza – Mamaliga “cartofi prajiti”, cotlete de vitel si salsa
Doina Varga – Mamaliguta in straturi cu branza si costita/sunca (proiectul “Mamaliga”)
Aphextwinz Blog – Am pus-o de mamaliga
Gina Bradea- Lasagna moldoveneasca ,mamaligoasa
Alice Ciobanu – Mamaliga cu lapte
Lucian Gavrilă (Food and Beyond) – Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie)
Uica Mihai – Mămăligă ori coleaşă
Adriana Lucia Mara – Mamaliga Fripta
Dia.daria – Mămăligă fiartă în lapte de cocos
Postolache Violeta – Tochitura in cuib de mamaliga
Claudia Rusu – Bulz taranesc cu oua de prepelita
Geta Cipaianu – Minimămăligă în pături 
Iuliana Miu – Tartă cu blat de mămăligă şi spanac
Cerasela Badr El-Din – Tarte din mamaliga cu branza brie
Lili Liliana- Mamaliga in fel si chip
Elena Toma – Ziua internationala a mamaligii sau “Mamaligari din toate tarile uniti-va!”
Gabriela Petre – Mamaliga la gratar cu tocanita de ceapa
Andreea Denisa-Dea’s Cakes – Mamaliguta cu sote de ciuperci
Brindusa – Chipsuri de mamaliga cu sos picant de bloody mary
Dana Burlacu Visternicu – Mamaliga cu cartofi

Comentează folosind contul de Facebook

7 comentarii la “POLENTA TARAGNA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

X

Rețete asemănătoare