PRAJITURA CU BULION

 

Prajitura cu bulion,o reteta veche,cu ingrediente simple si la indemana oricui,gustoasa si apetisanta.I-am promis sotului ca,din cand in cand ii voi prepara prajituri din copilarie si m-am tinut de cuvant.

Nu numai el a fost incantat,prajitura cu bulion ne-a placut tuturor si,cu siguranta,o voi face mai des 🙂 .

 

 

Ingrediente

  • Foi (4 bucati 30×33 cm)
  • 1 ou
  • 150 g zahar
  • 200 g bulion
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita de amoniac (stinsa intr-o lingura de otet )
  •  vanilie
  • un praf de sare
  • 550 g faina
  • Crema
  • 1 l lapte
  • 200 g zahar
  • 180 g gris
  • coaja rasade la o lamaie
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 100 g unt
  • 400 g gem de fructe de padure (prune,caise )

Mod de preparare prajitura cu bulion

Intr-un bol batem oul cu zaharul pana cand se deschide la culoare si se dubleaza compozitia.Adaugam bulionul,uleiul,lingurita de amoniac stinsa in otet ,vanilia si praful de sare.Omogenizam si incoropram faina.Trebuie sa obtinem un aluat potrivit (nici moale ,nici tare) si nelipicios.Eventual,la nevoie,mai adaugati o lingura,doua de faina.

*Folositi un bulion cremos,curgator,fara seminte sau coji de rosii.

Lasati aluatul sa se odihneasca 20-30 de minute.

Prajitura cu bulion.jpg1

Apoi impartiti-l in 4 bucati din care intindeti 4 foi pe care le coaceti pe fundul tavii (30 x33cm),12-15 minute la 180 °C.Presarati faina pe blatul de lucru sa nu se lipeasca foile si sa le puteti intinde usor,inclusiv pe fundul tavii,inainte de a pune foaia.

Intepati-le cu o furculita din loc in loc sa nu se umfle la copt.

Prajitura cu bulion.jpg2

Cand am terminat de copt foile ,ne ocupam de crema pentru ca va trebui s-o punem calduta pe foi.

Intr-o craticioara punem zaharul , grisul si turnam laptele,amestecand continuu cu un tel.Asezati vasul pe foc mediu si fierbeti crema 4-5 minute pana se ingroasa.Nu incetati sa amestecati tot timpul pentru a evita sa se lipeasca.

Imediat ce luam crema de pe foc,adaugam coaja rasa de la lamaie,zeama si untul taiat cubulete.

Amestecati bine sa se omogenizeze si lasati-o sa se mai racoreasca.

Prajitura cu bulion.jpg4

Cand crema este inca calduta,umpleti foile.Pe prima foaie puneti jumatate din crema de gris,acoperiti cu a doua foaie pe care o ungeti cu gem.Puneti ce-a de treia foaie,rstul de crema si in sfarsit,ultima foaie.Puneti deaupra o tava de dimensiunea foilor sau un capac de lems si puneti deasupra o greutate.

Prajitura cu bulion.jpg3

Lasati prajitura sa se inmoaie cateva ore sau mai bine peste noapte si apoi o puteti taia in forma dorita.Pofta buna !

prajitura cu bulion

prajitura cu bulion 5

Comentează folosind contul de Facebook

2 comentarii la “PRAJITURA CU BULION”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *