PRAJITURA CU CREMA DE CAFEA

 

Prajitura cu crema de cafea are tot ce imi doresc de la un desert cu cafea. Are aroma, gust delicios, crema fina, o glazura grozava si un blat bine insiropat.

Incercati-o, cu siguranta o veti trece pe lista favoritelor 🙂 .

 

Ingrediente

  • Blat (22 x 32cm)
  • 5 oua mari
  • un pic de sare
  • 180 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 140 g faina
  • 3 linguri de cacao
  • 1 lingura de cafea solubila (ness)
  • Sirop
  • 100 g zahar
  • 300 ml apa
  • 1 lingura cafea solubila ( ness)
  • Glazura
  • 100 g zahar
  • 100 ml cafea tare (espresso)
  • 100 g ciocolata neagra ( 50-60 % masa de cacao )
  • 25 g unt
  • Crema
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 50 g zahar pudra
  • 2 linguri de ness
  • 2 linguri de apa

Mod de preparare prajitura cu crema de cafea

Pentru blat mixam ouale intregi cu un praf de sare si zaharul timp de 10-15 minute pana se tripleaza in volum. Va trebui sa obtinem o compozitie cremoasa, pufoasa si deschisa la culoare .

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si ness-ul iar apoi incorporam in compozitia de oua, putin cate putin, amestecand delicat cu o spatula .

La final incorporam usor si uleiul.

Transferam aluatul obtinut intr-o tava de 22×32 cm si coacem blatul 30-35 de minute la 180 °C. Cand este gata, il rasturnam si-l lasam sa se raceasca complet .

Intre timp preparam si siropul. Caramelizam zaharul cu atentie sa nu-l ardem, turnam cu grija apa  si  lasam la fiert pana se topeste tot caramelul .Cand s-a mai racorit adaugam ness-ul si amestecam pana se dizolva. Lasam la racit.

Glazura se prepara extrem de simplu. Fierbem cafeaua si zaharul timp de 5 minute la foc mic, luam vasul de pe foc si dupa 2-3 minute, punem ciocolata si untul. Amestecam energic pana se omogenizeaza. Nu va temeti daca va parea taiata, va deveni cremoasa dupa ce s-a racit.

Dupa racire, indepartam marginile blatului si-l taiem in 24 de patratele.

Scufundam rapid  patratelele de blat si le asezam intr-o tava.

 

Acum nu ne ramane decat sa glazuram prajiturile, turnand cu o lingura glazura peste fiecare patratel.

Punem tava la rece si preparam crema.

Intr-un bol punem mascarponele, smantana pentru frisca (nebatuta ), zaharul pudra si cafeaua solubila dizolvata in cele doua linguri de apa.

Mixam pana cand se formeaza o crema consistenta si omogena.

Transferam crema intr-un sac a poche si decoram dupa imagiatie prajiturile. Daca vreti, deasupra cremei puteti presara un pic de ness. Pofta buna!

 

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *