SARMALUTE IN FOI DE VITA

   Ultima data cand am mancat sarmale a fost prin decembrie,de sarbatori,acelea fiind insa cu varza murata.Reteta e aceeasi doar ca eu prefer intodeauna sarmale in foi de vita-de-vie.Si profitand ca in gradina din spate avem pe langa smochini ,kiwi si alte minunatii si un rand de vita-de-vie.Am recoltat cu multa grija frunze tinere,de un verde deschis si m-am apucat imediat de preparat.

Ingrediente:

  • 1 kg de carne(porc,vita,mix….de care va place)
  • 150 gr orez
  • 2  cepe
  • 500 ml pasta de rosii
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita si jumatate de sare
  • 1 lingurita de boia dulce
  • 1/2 lingurita de cimbru
  • 1/2 lingurita de piper
  • marar
  • frunze de dafin 
  • crengute de cimru si marar uscat

Prima data oparim frunzele de vita in apa fiarta cu putina sare.Le scurgem si le lasam la racit.

Intr-o tigaie adanca punem cateva linguri de ulei de masline si calim ceapa tocata fin cam 1-2 minute(nu mai mult) apoi adaugam orezul si-l calim si pe el pana devine transparent (ca la risotto).Punem si 5-6 linguri de pasta de tomate,mai lasam putin si stingem focul.Peste aceasta compozitie punem carnea,saram ,presaram marar,cimbru,boia si piper apoi amestecam bine cu mana pana ce se intrepatrund toate aromele.

Pregatim oala in care vom fierbe sarmalele si o  „tapetam” cu crengute de cimbru , marar uscat si turnam uleiul ramas.Infasuram sarmalele iar intre randuri punem pasta de rosii si frunze de dafin.

Cand am terminat cu toate sarmalutele acoperim cu apa si punem la fiert la foc mic aproximativ 2 ore.Servim fierbinti cu iaurt natural.Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

26 comentarii la “SARMALUTE IN FOI DE VITA”

    1. Sunt fff bune..dar evita dafinul si cimbrul. Sunt ff puternice si acopera gustul de sarmalute. Poti razui un morcov daca ceapa o calesti.

  1. Mamma mia, abia astept sa ajung in tara, sa o pun pe mama sa-mi faca sarmalute… Fac eu aici, dar parca tot mai bune-s cele de acasa… Pupici si-o zi buna (fur o sarmaluta pentru prinz…)

  2. Halal de tine ca ai frunze de vie…eu am facut zilele trecute ardei umpluti,caci nu am frunze iar cu varza de aici,nu ma prea impac.Ti-au iesit foarte frumoase sarmalele iar gustul si aroma desigur sant minunate…sant pe gustul meu.
    Te-am pupat si o zi placuta!!!

  3. Petronela avem un randulet de vita-de-vie dar e suficient sa-mi fac pofta.Cat despre varza,eu iau tip cavolo cappucio,e foarte buna la gatit si la murat e excelenta.Te pup si eu,o zi frumoasa!

  4. Flory, eu nu am frunze proaspete de vita, dar gasesc la borcan de la greci, crezi ca sunt la fel? Pentru ca sarmalutele tale arata bine si ma cam incanta sa fac si eu 🙂

  5. Umplutura o fac exact ca tine.Cîteodata însa mai adaug si un morcov razuit.
    Sa stii ca o sa le fac si eu,ca mi-ai facut pofta si arata taaare bine sarmalutele tale.
    Cam cît timp oparesti frunzele?Se înmoaie repede?

    Merci si pupicei :*

  6. Maya asta este reteta mamei si imi place asa cum e.N-am incercat cu morcov razuit niciodata,dar cred ca ies la fel de bune.Frunzele le tin in apa fiarta cam un minutel,pana isi schimba culoarea,se-nmoaie foarte repede.Te pup!<3

  7. Flory, am facut azi sarmalutele in foi de vita conservate in borcan. Am amestecat carne de vita si porc si am pus marar proaspat ca din ala am avut. Au iesit excelente, destul de rapid de facut, comparativ cu sarmalele cu varza. Multumesc pentru reteta 🙂

  8. nu am mai mancat sarmale invelite in vita de ceva timp, mi-ai facut pofta si o sa fac si eu zilele astea, oricum la cum arata sigur se termina in 2-3 zile, imi place cum au iesit pozele si cum arata asezate in farfurie, bravo! 😉

Lasă un răspuns la Mihaela Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

X

Rețete asemănătoare