Aluaturi dulci

Scovergi cu branza. Reteta bunicii

Cele mai bune scovergi cu branza le facea bunica..Aluatul dospit avea un gust inconfundabil ,erau asa de gustoase incat n-aveai cum sa mai uiti vreodata gustul lor .

Poate voi le stiti de turte cu branza sau chiar placinte cu branza ,dar in Muntenia unde am crescut eu ,le numim scovergi,fie ele simple sau cu diverse umpluturi.

Pentru platoul cu prăjituri festive de la o aniversare sau o ocazie specială, vă recomandăm și prăjitura Albă ca Zăpada. Este o rețetă veche de prăjitură cu foi preparate pe dosul tăvii, pe care nu aveți cum să nu o adorați.

Ingrediente:

 

  • Aluat
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 300 ml lapte (sau apa)
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 lingurita de zahar
  • 2 linguri de ulei
  • Umplutura
  • 250 branza dulce de vaci (sau urda )
  • 1 ou mare
  • 2 linguri de zahar
  • 2 linguri de gris
  • un praf de sare
  • un pliculet de zahar cu vanilie Bourbon

[/ingredients]

Mod de preparare pentru reteta scovergi cu branza:

Cernem faina intr-un bol ,facem o gropita in mijlocul ei si punem drojdia amestecata cu lingurita de zahar si putin lapte cald (din cantitatea data ).

Lasam 10 minute sa se activeze si apoi adaugam sarea ,uleiul si incepem sa framantam ,adaugand putin cate putin din laptele cald (nu fierbinte! ).Acoperim bolul si lasam aluatul sa creasca vreo ora sau pana cand isi dubleaza volumul.

Apoi il impartim in 10 bile aproximativ egale .

 

Cat se odihneste un pic aluatul pregatim umplutura ,amestecand toate ingredientele date .Pentru ca eu am folosit o urda nu prea uscata ,am adaugat si doua linguri de gris pentru a absorbi umiditatea dar ,daca aveti o branza scursa bine ,as zice sa nu puneti grisul ,amestecati bine si adaugati-l doar daca este nevoie.

  • Umplutura poate fi adaptata dupa gustul propriu,mie imi plac si cu telemea sarata ,magiun de prune sau chiar nutella .

 

Intindem cu un sucitor fiecare bila de aluat formand un disc de aproximativ 15 cm diametru ,punem cate o lingura plina din umplutura si inchidem marginile .Eu am folosit un aparat dar se pot face la fel de bine si manual,apasand marginile cu o furculita ,important e sa fie bine sigilate sa nu curga umplutura .

scovergi cu branza.jpg 1

 

Cand am terminat bilele ,prajim scovergile in ordinea in care le-am facut ,in ulei incins la foc mediu-mic pana se rumenesc frumos deasupra .

La foc mare se vor arde deasupra si vor ramane crude in interior .

Mancati-le calde ,sunt absolut delicioase.

Spor la treaba si pofta buna !

scovergi cu branza

scovergi cu branza

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.