TARTA CU SPANAC SI OUA

tarta-020

   Aveam de mult timp pe lista de „to do ” tarta asta pe care aici am cunoscut-o sub numele de Torta Pasqualina  si iata ca i-a venit randul datorita Provocarii secrete .Iulian (tizul meu  😀 ) mi-a dat luna asta chiar blogul lui ,Delicatesa.ro pe care l-am mai avut si alta data iar atunci am facut spirale cu sunca si cascaval.
Acum am ales tarta asta pentru ca imi doream s-o incerc si  aveam si-o ultima punga de spanac congelat pe care vroiam sa-l folosesc.
Am vazut-o preparata cu aluat foietaj ,foi de placinta cumparate sau facute acasa iar in locul smantanii ricotta,branza de vaci ,cascaval sau chiar mozzarella.Oricum ar fi preparata este delicioasa si va recomand s-o incercati in orice varianta preferati.

Ingrediente
aluat :

  • 1 ou
  • 1 galbenus
  • 450-500 g faina
  • 200 g unt (plus un cubulet pentru uns forma )
  • 50 ml iaurt
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita praf de copt
umplutura :
  • 6 oua
  • 1 si 1/2 kg de spanac proaspat (sau 1 kg congelat )
  • 3 linguri de ulei
  • 200 ml smanatana de gatit
  • 1 ceapa uscata
  • 3 cepe verzi
  • sare si piper proaspat macinate
  • sucul de la o jumatate de lamaie
decor:
  • un galbenus pentru uns
  • seminte de susan si nigella pentru decor
Pentru inceput am preparat umplutura pentru ca trebuie sa fie rece cand asamblam tarta.
Daca folositi spanac prospat ,spalati-l bine si opariti-l pentru cateva minute intr-o oala cu apa fierbinte.Scurgeti-l si tocati-l marunt.
Intr-o tigaie mare punem uleiul si calim ceapa uscata si cele verzi tocate pana devin moi (adaugati doua trei linguri de apa daca e necesar ).
Punem si spanacul si continuam gatirea inca vreo 5 minute.Dupa ce luam de pe foc vasul adaugam smantana,zeama de lamaie,sare si piper dupa gust.Lasam la racit.
Preparam si aluatul.Intr-un bol punem faina (eu am pus doar 450 g si bine am facut pentru ca 500 g era prea mult),adaugam sarea ,praful de copt  (cernut ),oul ,galbenusul,iaurtul si untul moale (nu topit,latemperatura camerei ) si framantam un aluat omogen.Daca vi se pare moale adaugati si restul de faina.Il infasuram in folie alimentara si-l punem la frigider o jumatate de ora.
Dupa aceea impartim aluatul in doua bile,una mai mare pentru baza si peretii formei (cam trei sferturi din aluat ) iar una mai mica (un sfert ) pentru a acoperi umplutura.
Intindem bila mare si acoperim fundul si peretii formei unse inainte u unt.Punem umplutura de spanac si o nivelam bine apoi,cu ajutorul unui pahar,facem 6 adancituri pe suprafata umpluturii unde spargem ouale.
Intindem si bila mica , acoperim cu delicatete umplutura,ungem supratata cu galbenus si decoram cu seminte de susan si nigella.
Coacem tarta 40-50 de minute la 175-180 °C.
Se taie cand este complet rece.Pofta buna!

    Comentează folosind contul de Facebook

    4 comentarii la “TARTA CU SPANAC SI OUA”

      1. Da,de fapt aprape toate retetele pe care le-am gasit prin carti si reviste sunt cu ricotta.Dar si cu smanatana a fost delicioasa,o refac si de Paste.Baci !

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

     

    X

    Rețete asemănătoare