Dulciuri

Tort egiptean. Reteta orientala delicioasa

Tort egiptean, unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am facut si mancat. Nu are cum să nu iasă bun la așa combinație de foi cu bezea, cremă de gălbenușuri, frișcă și alune.

 

Ingrediente:

Foile:

  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate(eu am preferat nuci)

Crema 1:

  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri de faina sau amidon
  • 170 g unt
  • esenta de vanilie

Crema 2:

  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari(eu am pus nuca)

Mod de preparare pentru reteta tort egiptean:

 

Prima data ne apucam de foi (care vor fi 3 in total, deci cantitatile pe care le-am pus x 3): batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste.

Amestecam faina cu nucile macinate si o incorporam la albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei tavi cu diametrul  de 24 de cm, intindem compozitia si coacem la foc mic timp de 25 de minute.

Intre timp spalam ustensilele si pregatim si a doua foaie, o coacem si pe aceasta, apoi repetam actiunea si pentru a treia foaie.

Cand am terminat cu foile preparam crema 1. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidonul, zaharul si laptele adaugat treptat.

Punem craticioara pe foc si amestecam continuu pana se ingroasa si devine ca o budinca. Lasam apoi sa se raceasca.

Untul moale il amestecam intr-un vas si apoi incorporam crema de galbenusuri  si esenta de vanilie.

Pentru crema 2 topim zaharul si-l turnam pe o hartie de copt. Lasam la racit, il punem intr-o punga si-l zdrobim cu sucitorul.

Mixam frisca si adaugam caramelul si nuca zdrobita si ea.

Asamblam tortul: punem prima foaie,1/3 din crema de vanilie si 1/3 din frisca. Procedam astfel si cu celelalte foi, ultimul strat fiind de frisca.

Decoram dupa imaginatie si lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca. Va recomand din suflet acest tort egiptean, este absolut grozav.

Spor la treaba si pofta buna!

tort egiptean
tort egiptean
tort egiptean

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.