ZACUSCA DE FASOLE

Zacusca de fasole este o conserva minunata si nu trebuie sa lipseasca din nicio camara.Este delicioasa ,destul de usor de preparat si va poate scoate din impas ori de cate ori aveti nevoie.De asemeni,nu strica sa faceti si cateva provizii de zacusca de vinete si dovlecei,la fel de gustoasa si aceea.

Ingrediente :

  • 600 g fasole uscata
  • 650 ml ulei
  • 1 kg de gogosari ( sau ardei gras rosu )
  • 1 kg de rosii
  • 1 kg de ceapa
  • 500 g morcovi
  • 300 g bulion de rosii
  • 2 linguri de sare mare
  • 1 lingurita de piper
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • 3 frunze de dafin
In primul rand puneti fasolea la inmuiat de seara in apa rece iar a doua zi scurgeti apa si puneti-o la fiert.Cand da in fiert,schimbati apa si puneti din nou pe foc.Mai repetati operatia o data si puneti din nou la fiert ,adaugand o ceapa taiata in doua trei bucati.Folositi mereu apa fierbinte pentru a nu intari fasolea si intrerupe procesul de fierbere.
Intre timp curatati si tocati legumele.Eu,ceapa si ardeiul le-am dat la blender sa scurtez timpul iar morcovul si rosiile le-am dat pe razatoarea mare (astfel coaja rosiilor ramane pe razatoare si nu-i nevoie sa le mai decojim.
Intr-o oala mare puneti uleuil ,adaugati ceapa si morcovul si caliti pana se inmoaie (vreo 15 minute ),adaugati ardeiul si procedati la fel,apoi rosiile,bulionul si fasolea fiarta foarte bine si scursa de apa.
Sarati si piperati,adaugati cimbrul , frunzele de dafin sifierbeti in jur de o ora si jumatate -doua.Cand este gata,uleiul va iesi la suprafata.
Pregatiti borcane si capace sterilizate bine si,cand e gata, puneti zacusca in ele ,infiletati capacele ermetic si puneti-le la dunst .Asezati un prosop de bucatarie pe fundul unei oale incapatoare,asezati borcanele si comletati cu apa cat sa acopere capacele de un deget.Fierbeti-le timp de 20-25 de minute,apoi lasati-le in oala pana se raceste apa.
Apoi etichetati si depozitati borcanele in camara.Pofta buna !

Comentează folosind contul de Facebook

2 comentarii la “ZACUSCA DE FASOLE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *