Dulciuri

Budincă de orez cu prune și bezea

Oare cui nu-i place orezul cu lapte cremos și aromat? Este desertul copilăriei noastre și îl preparăm de câte ori poftim la el. Însă, deseori simțim nevoia de ceva mai mult decât un simplu orez cu lapte, iar această budincă de orez cu prune și bezea este una dintre opțiuni.

Rețeta este puțin mai complexă, pentru că necesită mai multe etape de preparare, dar rezultatul final este peste așteptări de bun.

Găsiți pe blog și rețeta clasică de orez cu lapte, așa cum o prepara mama sau bunica.

Și tot din categoria rețetelor de desert cu iz de copilărie mai găsiți pe blog și rețeta de griș cu lapte.

Sunt, probabil rețetele cele mai des preparate în trecut, dar cu mare succes de fiecare dată.

Ar mai fi de amintit aici și rețeta de lapte de pasăre, foarte delicioasă și adorată în copilărie. Sunt rețete cu care noi am crescut și ne dorim să le transmitem mai departe.

De ce este specială rețeta de budincă de orez cu prune și bezea

Specială la această budincă este combinația de gusturi și arome, dar și textura cremoasă. Foarte bine s-a combinat orezul cu lapte aromat, cu prunele fierte în vin și sosul de vanilie. Nu avea cum să nu iasă delicioasă la așa combinație de arome: scorțișoară, anason stelat și vanilie. Sunt aromele specifice sezonului rece, arome care ne inundă plăcut bucătăria.

Mai găsiți pe blog foarte multe rețete din copilărie, atât de deserturi cât și de alte preparate.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de budincă de orez cu prune și bezea.

Două boluri albe cu budincă de orez cu prune și bezea

Gătește Budincă de orez cu prune și bezea

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

6

Două boluri albe cu budincă de orez cu prune și bezea

Ingrediente

  • Pentru preparare orez cu lapte:
  • 150 gr orez cu bobul rotund
  • 1 l lapte
  • 50 gr  zahăr
  • 1 baton de scorțișoară și o steluță de anason
  • un praf de sare
  • 25 gr unt
  • Pentru pregătirea prunelor:
  • 100 gr prune deshidratate, fără sâmburi
  • 1 baton de scorțișoară și o steluță de anason
  • 200 ml vin roșu
  • Pentru crema de vanilie:
  • 3 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 150 gr zahăr
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Pentru bezea:
  • 3 albușuri
  • 100 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță zeamă de lămâie

Mod de preparare

Începem cu prepararea orezului cu lapte și a prunelor fierte în vin.

Punem la fiert laptele într-o oală, împreună cu batonul de scorțișoară și anasonul stelat. Când laptele atinge punctul de fierbere adăugăm orezul, vanilia, zahărul și un praf de sare.

Fierbem orezul până este bine hidratat și absoarbe tot laptele, iar compoziția a devenit omogenă și cremoasă. Amestecăm constant pentru a nu se lipi.

Stingem focul și adăugăm untul în orezul cu lapte, amestecând ușor până când este absorbit. Apoi porționăm orezul în boluri pe care le umplem cam 1/3 din volum.

Cât timp fierbe orezul ne ocupăm și de prune.

Punem într-o cratiță prunele cu vinul, batonul de scorțișoară și anasonul stelat. Punem cratița la foc și fierbem prunele până când se hidratează și se aromatizează plăcut. Le scurgem și le lăsăm la temperat. O parte din prune le amestecăm cu orezul din boluri.

Cât timp se temperează orezul ne ocupăm și de sosul de vanilie.

Amestecăm gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare într-un vas, pe baie de aburi până când obținem o compoziție spumoasă. În alt vas, punem laptele la fiert. Adăugăm laptele fierbinte, în fir subțire peste gălbenușurile spumate, amestecând energic pentru omogenizare. Adăugăm și extractul de vanilie, iar când sosul capătă consistență, stingem focul. Turnăm sosul de vanilie peste orezul din vase, adăugăm și restul de prune și acoperim totul cu o altă parte de orez cu lapte. Dăm vasele la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 10 minute.

Între timp, preparăm bezeaua. Mixăm albușurile spumă, mai întâi presărate cu sare, apoi adăugăm treptat, zahărul și zeama de lămâie și le mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă.

Scoatem vasele cu budinca de orez din cuptor și adăugăm bezeaua deasupra. Le lăsăm din nou la cuptor pentru alte 10 minute.

Vom obține o budincă de orez cu prune și bezea extrem de gustoasă și aromată.