Rețete fel de fel de la prieteni

Chec duo la metru sau Prăjitura trenuleț

De mare efect acest chec duo la metru sau prăjitura trenuleț!

Este și gustos și spornic, dar și aspectuos, merge de minune pe un platou cu prăjituri festive.

Sunt de fapt două checuri, unul simplu și unul cu cacao. Sunt feliate și lipite între ele cu o cremă de vanilie, fiartă.

Rețeta face parte din colecția rețetelor primite de la prieteni și aparține Andrei Constantinescu, bucătăraș drăgălaș.

Noi am fost tare încântați de această rețetă de chec duo la metru sau prăjitura trenuleț și ne-am propus s-o testăm de sărbători.

Ne putem juca cu mai multe culori, așa cum ne-am jucat la Rețeta de chec în trei culori.

De asemeni, putem prepara o rețetă de cremă preferată. S-ar potrivi și această Rețetă de cremă de lămâie, pentru că este tot o cremă fiartă și foarte aromată.

Iar acoperit de o glazură simplă de ciocolată este și mai delicios.

Mulțumim, Andra, pentru rețeta delicioasă, pe care o vom prepara, negreșit, de sărbători!

* Nu uitați că vă aștept zilnic cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți și pe pagina de facebook 

* De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel

Iar pe grup veți putea încărca rețetele voastre cu preparate inspirate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Pentru a vedea și rețeta în imagini din timpul preparării, accesați galeria foto de mai jos!

Prăjitura trenuleț

Gătește Chec duo la metru sau Prăjitura trenuleț

Chec duo la metru

Ingrediente

  • Aluat pentru 2 checuri:
  • 10 ouă
  • 375 gr zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilinat (8 g/plic)
  • 1 praf de sare
  • esență de vanilie
  • 550 gr făină
  • 10 gr praf de copt
  • 30 g cacao
  • 2 linguri apă
  • esență de rom
  • Cremă de vanilie:
  • 3 ouă
  • 250 gr zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilinat (8 gr/plic)
  • esență de vanilie
  • 150 gr făină
  • 1 l lapte
  • 250 gr unt
  • Pentru decor:
  • 150 gr ciocolată cu rom
  • 2 linguri apă
  • 2 linguri nucă de cocos răzuită

Mod de preparare

Se prepară compoziția pentru cele două checuri.

Mai întâi se pornește cuptorul la 180 de grade.

Se separă albușurile de gălbenușuri și se presară un praf de sare peste albușuri.

Se bat albușurile spumă, mai întâi simple, apoi cu zahărul amestecat cu cel vanilinat, adăugându-l treptat.

Când se formează o bezea fermă, se încorporează gălbenușurile și esența de vanilie și se omogenizează. La final, se adaugă treptat, făina amestecată cu praful de copt, amestecând ușor, de jos în sus, cu o spatulă.

Se întinde aproximativ jumătate din compoziția de chec într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

În partea de compoziție rămasă se adaugă cacaua, apa și esența de rom și se amestecă ușor. Compoziția rezultată se întinde în altă tavă tapetată cu hârtie de copt.

Se dau tăvile la cuptor pentru 30-35 de minute, sau până când checurile trec de testul scobitorii.

Se lasă la răcit.

Cât timp checurile sunt la cuptor, se prepară crema de vanilie.

Se pune o cratiță mai largă cu apă la foc.

Se ia o altă cratiță care să încapă în prima și se adaugă în ea ouăle, zahărul, zahărul vanilinat și esența de vanilie. Se amestecă până ouăle devin spumoase, apoi se încorporează făina, și se diluează cu laptele. Se adaugă untul tăiat bucățele și se transferă cratița pe baia de abur. Se amestecă continuu în compoziție până se îngroașă. Se lasă crema de vanilie să se răcească, acoperită cu o folie așezată la contact cu ea.

Asamblare Chec duo la metru sau Prăjitura trenuleț

Cele două checuri se taie în felii aproximativ egale. Se ung feliile de checuri cu crema de vanilie și se lipesc între ele alternând culorile și formând alte două checuri.

Dacă dispunem de un platou mai lung, formăm un singur chec să fie în ton cu denumirea de chec la metru.

Cu crema de vanilie rămasă se îmbracă checurile pe deasupra și pe laterale.

Preparare glazură de ciocolată.

Ciocolata se rupe în bucăți mici și se pune într-un vas, pe baie de aburi, împreună cu apa. Se amestecă până se topește ciocolata și se omogenizează. Se toarnă deasupra checurilor și se presară cocos.

Se dă prăjitura Trenuleț la frigider pentru câteva ore, sau de pe o zi pe alta. A doua zi se feliază oblic, pornind de la un colț.

Să vă fie de folos!