Ciorbe / Supe

Ciorbă de dovlecel a la grec

Cred că toată lumea cunoaște renumita rețetă de ciorbă de pui a la grec, care poate fi adaptată și fără carne, cum am procedat eu cu această rețetă de ciorbă de dovlecel a la grec.

Da, pornind de la rețetele clasice, fiecare le poate adapta după propriul gust, dar și după ingredientele de care dispun.

Eu am avut toată vara dovlecei de grădină, așa că i-am preparat în diverse moduri.

Vedeți Aici o colecție de Rețete cu dovlecei!

Ciorba de dovlecel a la grec este ciorbă acrișoară, dreasă cu smântână, puțin usturoi și zeamă de lămâie.

Predominant este dovlecelul, dar adăugăm și alte câteva legume, pentru gust și un plus de culoare.

Vă mai recomand de pe blog și Rețeta Ciorbă de dovlecel cu păstăi de fasole!

Chiar dacă este o legumă cu gust mai fad, dovlecelul se completează tare bine cu multe alte legume în preparate.

Noi îl folosim foarte des, pentru că este cel mai la îndemână.

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel.  Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ciorbă de dovlecel a la grec

Gătește Ciorbă de dovlecel a la grec

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Ciorbă de dovlecel a la grec

Ingrediente

  • 1 dovlecel mare de grădină
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras, roșu
  • 1 ardei gras, galben
  • 1 ceașcă de orez
  • 2 linguri de ulei
  • sare și piper
  • 3 linguri smântână de consum, fermentată
  • 2 căței de usturoi
  • 2 gălbenușuri
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1/2 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3 l apă

Mod de preparare

Curățăm legumele: ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeii și le tocăm mărunt.

Punem uleiul la încins și adăugăm ceapa cu morcovul și păstârnacul.

Punem și o oală cu 3 litri de apă la fiert.

Amestecăm bine legumele de pe foc și le mai stropim cu apă fierbinte, pentru a nu prinde gust de prăjeală.

Când încep să se pătrundă, adăugăm și ardeii, apoi le transferăm în apa de pe foc.

Adăugăm și orezul si peste câteva minute, dovlecelul tocat în cuburi.

Lăsăm ciorba de dovlecel să fiarbă până acesta se pătrunde ușor, iar orezul este bine hidratat.

Urmărim ca dovlecelul să rămână ușor crocant, al dente.

Într-un bol, amestecăm gălbenușurile cu usturoiul dat pe răzătoare, zeama de lămâie și smântâna.

Turnăm în fir subțire din supa de pe foc și amestecăm până se diluează compoziția.

Apoi o turnăm tot în fir subțire în ciorba de dovlecel, amestecând rapid pentru omogenizare.

Adăugăm după gust, sare și piper și mai lăsăm ciorba de dovlecel a la grec să fiarbă 6-8 minute.

Cu 5 minute înainte de stingerea focului, adăugăm mărarul tocat, iar după stingerea focului, după ce se mai temperează ciorba 5-6 minute, adăugăm pătrunjelul verde, tocat.

Este foarte bună fierbinte, cu ardei iute!

Vedeți și rețeta în imagini accesând galeria foto de mai sus!