Una dintre cele mai gustoase ciorbe, în sezonul rece, este această Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe.
Spun în sezonul rece pentru că este sezonul verzei murate și al preparatelor afumate, din carne de porc, dar, bineînțeles că ne putem delecta cu un așa deliciu în orice anotimp.
Merge preparată chiar și cu varză proaspătă.
Am văzut o astfel de rețetă la Vlăduț, bucătarul de la Neața cu Răzvan și Dani și am stiut că va fi pe gustul nostru. Și așa a fost.
O altă ciorbă pe care o adorăm este Ciorba de cartofi cu afumătură.
Ingrediente
- 1 buc. ciolan afumat
- 1 varză murată, mai micuță
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 păstârnac
- 1 ardei gras, roșu
- 1 ardei iute, roșu
- 1 gălbenuș de ou
- 2 linguri de smântână
- sare
- piper
- 1 foaie de dafin
- 2 crenguțe de cimbru uscat
- 3 l apă
- 1 l zeamă de varză
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 legătură de pătrunjel verde
Mod de preparare
Spălăm bine ciolanul afumat în apă fierbinte să mai eliminăm din masa de ingrediente folosite pentru gustul de afumat. Bine ar fi să fie afumat în mod natural. Crestăm ciolanul în câteva locuri, până la os și îl punem la fiert în 3 l de apă rece.
Între timp, ne ocupăm de restul ingredientelor pentru Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat.
Curățăm legumele și le clătim în apă rece. Tocăm ceapa solzișori, rădăcinoasele le dăm pe răzătoare, varza o tocăm fideluță, iar ardeiul cuburi. Punem uleiul la încins și călim mai întâi ceapa în el, apoi rădăcinoasele și ardeiul.
Varza o adăugăm peste ciolanul afumat, când acesta începe să se pătrundă, sau o putem căli împreună cu restul îngredientelor. Tot atunci adăugăm și zeama de varză. Adăugăm legumele călite în ciorba de varză murată cu ciolan afumat, atunci când atât varza cât și carnea sunt bine fierte. Tot atunci adăugăm și crenguțele de cimbru și foaia de dafin și le lăsăm pe toate să fiarbă împreună aproximativ 15 minute, pentru a se întrepătrunde aromele.
Amestecăm un gălbenuș de ou cu smântâna și diluăm amestecul cu supă fierbinte, punând câte puțină, până aducem amestecul la temperatura supei din oală. Turnăm acest amestec în fir subțire, peste ciorba de varză murată cu ciolan afumat. Mai lăsăm ciorba să fiarbă pentru 2-3 clocote, timp în care îi mai asezonăm gustul cu cele necesare: sare, piper, rondele de ardei iute( opțional). După stingerea focului, adăugăm pătrunjelul verde, tocat.
Servim ciorba de varză murată cu ciolan afumat, fierbinte, cu ardei iute, dacă îl agreăm.
Poftă bună!
* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.
*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel,unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.