Rețete de bază

Coliva. Reteta traditionala din strabuni

Reteta de coliva este una pe care orice gospodina ar trebui sa stie s-o prepare. Coliva sfintita intai la biserica se da de pomana la inmormantari, parastasuri sau se prepara pentru pomenirea mortilor in zilele de sarbatoare.

Ingrediente:

 

  • 600 g arpacas
  • 1,8 l apa
  • 300 g zahar
  • 300 g nuca
  • o jumatate de lingurita de sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • o esenta (fiola) de rom
  • 70 g biscuiti simpli
  • zahar pudra vanilat
  • miez de nuca intreg, bomboane,cacao , etc. pentru decor

 

Mod de preparare pentru reteta de coliva:

 

Alegem graul de impuritati si il spalam in 9 ape, acestea reprezentand cele 9 cete ingeresti. Il punem intr-un vas cu fundul dublu (eu am folosit o tigaie mare tip wok), adaugam cei 1.8 l de apa si sarea. De regula, la o parte de arpacas, se pun 3 parti de apa dar, daca arpacasul nu este fiert, mai puteti adauga o cescuta, doua de apa fierbinte.

Asezati vasul pe foc mic si lasati sa fiarba pana cand apa scade aproape de tot. Adaugati zaharul si continuati fierberea pana cand lichidul format scade.

Aceasta este consistenta pe care trebuie sa o aiba coliva dupa ce ati stins focul.

Acoperiti vasul cu un capac sau asezati o folie alimentara deasupra arpacasului sa nu se formeze crusta si lasati-o la racit cateva ore.

Intre timp macinati nuca nu foarte fin sau tocati-o cu cutitul, in functie de cum va place. Macinati fin si biscuitii pentru decor.

Cand s-a racit foarte bine, adaugati aromele si nuca. Amestecati foarte bine si transferati coliva intr-o forma rotunda cu pereti detasabili sau puneti-o pe un platou, dandu-i forma dorita.

Acoperiti coliva cu biscuitii macinati, pudrati-o cu zaharul praf vanilat si decorati-o cu miez de nuca intreg sau bombonele colorate. Daca doriti, puteti face si semnul crucii, presarand cacao pe o bucata de hartie decupata.

Buni, sa-ti fie tarana usoara!  ❤️

Coliva

Coliva

 

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.