Compot de gutui pentru iarna, reteta simpla, fara conservanti. Compot de gutui aromat si gustos, preparat in cel mai simplu mod, doar din fructe, zahar si apa.
Reteta de compot de gutui pentru iarna imi aduce aminte de copilarie si de imensul gutui din gradina bunicilor. Avea fructe parfumate iar bunica pastra din ele, pe cele mai frumoase, pana tarziu in iarna pe prevazurile geamurilor.
Acasa, faceam cu mama zeci de borcane de compot aromat si gustos, pe care il savuram cu mare pofta in toiul iernii.
Ingrediente:
- gutui
- zahar
- borcane si capace sterilizate
Mod de preparare pentru reteta de compot de gutui pentru iarna:
N-am scris nicio cantitate pentru ca fiecare foloseste borcane de diferite gramaje. De exemplu, la borcanul de 400 de grame, se pun 2 linguri de zahar iar la cel de 800 de grame, 4 linguri.
Dar depinde si de cantitatea de fructe pe care o puneti in borcane si de gustul vostru. Mie imi place compotul cu multe fructe, nu foarte dulce. Asa ca, la borcanul de 400 de grame, umplut aproape tot cu fructe, pun doua linguri rase de zahar. Asadar, in functie de borcanele voastre, de cantitatea de fructe folosita si de gustul personal, adaptati cantitatea de zahar.
Spalati gutuile, curatati-le de cotor si taiati-le cuburi sau feliute. Asezati-le in borcane, puneti zaharul si completati cu apa.
* Este extrem de important ca borcanele si capacele sa fie sterilizate corect. Astfel, compotul de gutui se va pastra perfect peste iarna.
Aici (click) puteti citi un articol complet despre sterilizarea vaselor pentru conserve.
Infiletati capacele si asezati borcanele intr-o oala pe fundul careia ati asezat un prosopel de bucatarie. Turnati apa in vas cat sa acopere de un deget borcanele.
Fierbeti timp de 30 de minute, la foc mic, din momentul in care a dat in clocot.
Lasati borcanele sa se raceasca in apa, apoi le puteti scoate, usca si eticheta. Pastrati-le in camara.
Spor la treaba si pofta buna!
Mai puteti incerca si >>>
- GEM DE GUTUI (click pentru reteta)
- PRAJITURA TURNATA CU MERE SI GUTUI (click pentru reteta)
* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.
*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.