Dulciuri

Cozonac Babka însiropat, cu nucă și ciocolată

Pe lângă cozonacul clasic, preparat an de ani de sărbători, ne-am gândit că este timpul să pregătim  și rețeta de cozonac Babka însiropat.

Babka este denumirea unei pâini împletite, cu gust dulce care provine din comunitățile evreiești din Polonia și Ucraina. Însă rețeta a devenit foarte populară și în Israel și în toată diaspora evreiască. Modul de preparare al acestui cozonac este foarte laborios, se întinde pe parcursul a 2 zile.  Aluatul de cozonac se dospește la rece, în mai multe tranșe. Iar după coacere cozonacul se însiropează cu un sirop în care se adaugă alcool. Se mai lasă la rece așa însiropat de pe o zi pe alta. Deci în total se fac trei zile de la începerea preparării până la degustare. Însă, tot efortul și toată răbdarea pusă la încercare este răsplătită de gustul demențial al cozonacului.

Citește și: Cozonac tradițional cu nucă și rahat

Dar, pentru atunci când nu avem timp de frământări îndelungate și așteptări, există rețeta de cozonac fără frământare.

Iar dacă doriți altceva decât un cozonac clasic, vă mai recomand și rețeta de cozonac german cu fructe confiate si martipan – Stollen. Este un cozonac foarte aromat, cu umplutură bogată.

Despre rețeta de Cozonac Babka însiropat

Despre aluatul de cozonac am spus că se dospește la frigider timp îndelungat, ceea ce îl face foarte fraged și pufos. Umplutura este una delicioasă cu multă nucă și cacao, dar și coniac. Siropul este foarte dulce, iar îmbogățit cu alcool este de-a dreptul demențial. Aromele le puteți alege după preferințe. Chiar merită așteptarea pentru un astfel de cozonac ce va fi cu siguranță vedetă pe platoul cu dulciuri de sărbători.

Și dacă doriți mai multe rețete de cozonac, găsiți pe blog o colecție de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cozonac Babka însiropat, cu nucă și ciocolată.

Sursa de inspirație

Cozonac Babka însiropat, cu nucă și ciocolată secționat

Gătește Cozonac Babka însiropat, cu nucă și ciocolată

Timp de preparare

45 min

Nivel

complex

Porții

12

Cozonac Babka însiropat, cu nucă și ciocolată secționat

Ingrediente

  • Pentru maia:
  • 15 gr drojdie proaspătă
  • 15 gr făină
  • 30 gr lapte cald
  • Pentru aluat de cozonac:
  • 300 gr făină + 15 gr
  • 150 gr unt gras
  • 50 gr ouă întregi( 1 ou mediu)
  • 40 gr gălbenușuri( 2 gălbenușuri)
  • 50 gr zahăr +10 gr
  • 3 gr sare
  • coaja răzuită de la o portocală mare
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • 30 gr vinars/coniac
  • 5 gr extract de vanilie
  • 30 gr lapte rece + 30 gr lapte cald
  • Pentru umplutură:
  • 200 gr miez de nucă
  • 100 gr zahăr pudră
  • 20 gr cacao neagră
  • 50 gr ciocolată amăruie
  • 100 gr ouă( 2 ouă medii)
  • 30 gr vinars/coniac
  • 1 gr sare
  • Pentru sirop:
  • 300 gr zahăr
  • 150 gr apă
  • 75 gr vinars/coniac
  • 1 baton de vanilie

Mod de preparare

Se începe cu pregătirea drojdiei

Se fărâmițează drojdia într-un bol și se amestecă bine cu 10 gr de zahăr până la lichefiere, apoi se diluează cu 30 gr de lapte cald. Se lasă maiaua astfel formată la dospit pentru aproximativ 15 minute.

Se scoate untul de la frigider și se taie în 5-6 cuburi. Se lasă la temperatura camerei pentru a se înmuia.

În bolul mixerului se pune oul, gălbenușurile, zahărul, sarea și aromele. Se pornește mixerul și procesează ingredientele până se când rezultă o compoziție spumoasă și aproape își triplează volumul. Se adaugă maiaua și din nou se omogenizează. Urmează făina și laptele rece.

Aluatul se frământă cu ajutorul mixerului până când aluatul se va desprinde singur de pe pereții vasului. Apoi, se încorporează în aluat câte un cub de unt moale. Se acoperă bolul cu aluat cu o folie de prospețime și se pune în frigider pentru 2 ore, timp în care aluatul își va dubla volumul.

Între timp se pregătește umplutura de nuci cu cacao și siropul. Se macină nuca fin și se amestecă cu pudra de cacao, zahărul pudră, ciocolata răzuită, ouăle, sarea și coniacul. Se lasă deoparte.

Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul și batonul de vanilie, până când se topește bine zahărul. Se stinge focul și se toarnă coniacul, fără a amesteca în sirop. Se acoperă vasul și se lasă siropul la răcit.

Cum se formează cozonacul Babka

După cele două ore, se scoate aluatul din frigider și se împărțim în două părți egale. Se modelează în două bile care se acoperă cu folie și se mai dau la frigider pentru 3 ore.

După acest interval de timp, se scot bilele de aluat de la frigider și se întind în câte o foaie dreptunghiulară de 30×40 cm. Peste foi se întinde umplutura lăsând loc de aproximativ 4 cm la laturile scurte. Foile de aluat se rulează strâns și cu un cuțit ascuțit, se secționează pe jumătate, pe lungime.

Se așază una peste alta în formă de cruce, cu tăietura în sus și se împletesc.

Cozonacul astfel împletit se pune într-o tavă de 20x10x10 unsă cu unt topit si tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă cu folie de prospețime și se lasă la dospit în frigider pentru 8 ore, sau peste noapte.

A doua zi, se pornește cuptorul la 160 de grade Celsius cu funcția de aburi pornită doar pentru primele 15 minute și se coace cozonacul pentru 45-50 minute, sau până sunt bine rumeniți. Dacă nu avem această funcție la cuptor se introduce sub cozonac o oală cu apă fierbinte.

După ce s-a copt se scoate cozonacul pentru 5 minute din forma de copt pentru a se mai tempera.

Apoi se însiropează, se așază din nou în tavă și se dă la frigider până a doua zi. A doua zi cozonacul va fi foarte hidratat, foarte pufos și foarte aromat.

Chiar dacă necesită timp și răbdare prepararea acestor cozonaci însiropați, merită din plin efortul, pentru că vor fi cei mai buni cozonaci pe care i-ați mâncat.

Spor la preparat rețeta de cozonac Babka însiropat și poftă bună la savurat!