Site icon Rețete Fel de Fel

Cozonac cu nuca si rahat

Anul acesta am hotarat sa fac cozonac cu nuca si rahat, reteta mea preferata. Ies niste cozonaci exact asa cum imi plac mie, pufosi,usori,aromati si cu coaja subtire. Feliile se desfac in foite,este aerat si are umplutura pe gustul meu.

Voi scrie cateva reguli sau sfaturi,daca vreti, care sa fie de ajutor tinerelelor gospodine si nu numai,pentru a obtine un cozonac delicios.

 

Sper sa va fie de ajutor ,va doresc spor la treaba si sa va iasa niste cozonaci minunati !

Ingrediente:

 

 

Mod de preparare pentru reteta de cozonac cu nuca si rahat:

 

Tinand cont de sfaturile de mai sus,sa trecem la treaba 😀 !

Intai separam oulale. Galbenusurile le punem intr-un bol si le amestecam cu coaja de citrice rasa,vanilia si sarea. Din albusuri, 4 le punem intr-un vas incapator unde vom prepara umplutura iar 2 le bagam la congelator.

Cernem faina in vasul in care vom framanta aluatul. Drojdia o amestecam cu o lingura de zahar si putin lapte cald. Facem o gropita in mijlocul fainii, turnam drojdia si acoperim cu un strat nu prea gros de faina. Lasam deoparte sa se activeze si intre timp incalzim laptele cu zaharul pana acesta se topeste,cu mare atentie sa  fie caldut,nu fierbinte.

Topim si untul impreuna cu uleiul.

Cand drojdia a crescut (se formeaza crapaturi in faina cu care am acoperit-o ),turnam galbenusurile amestecate in prealabil cu aromele si sarea si laptele cald amestecat cu zaharul.

Incepem sa framantam,adaugand treptat grasimile caldute.

Eu il framant in mixer 10 minute la treapta 1,turnand putin cate putin din grasime.

Daca framantati la mana,innarmati-va cu rabdare si framantati foarte bine aluatul.La inceput este foarte lipicios dar,pe timp ce framantam va deveni fin,maleabil si nelipicios.

Nu mai adaugati faina,numai in cazul in care aluatul este foarte ,foarte moale.Acoperiti vasul si lasati-l la loc caldut,timp de o ora,o ora si jumatate,pana isi dubleaza volumul.

Asamblam si coacem deliciosul cozonac cu nuca si rahat

Intre timp acoperiti formele cu hartie de copt sau ungeti-le cu unt , preparati umplutura si tocati rahatul.

Eu am folosit doua forme de chec cu dimensiunile 11cm (latime) x 30cm (lungime)x 8 cm (inaltime).

Pentru umplutura bateti albusurile cu zaharul pana se formeaza o compozitie alba spumoasa (nu tare,ca la bezea),adaugati cacaoa ,nucile macinate,un praf de sare si romul.Omogenizati bine.

Tavile sunt pregatite,umplutura la fel ,faceti-va o cafea si recapatati-va fortele ca sa ne continuam treaba 🙂 .

Dupa o ora si 10 minute ,aluatul meu arata asa.

Ungeti blatul de lucru cu ulei si impartiti aluatul in 4 bucati egale.

Intindeti cu mana,delicat,4 dreptunghiuri,intindem uniform umplutura,avand grija sa distribuim egal pe toate cele 4 bucati de aluat.Puneti si bucatile de rahat din loc in loc si rulati dreptunghiurile.Impletiti doua cate doua si asezati-le in tavi.

Intre timp dati drumul cuptorului la 180°C (foc mediu) .

Mai lasati la crescut inca vreo 30 de minute sau pana cand cresc frumos.Ungeti-i cu ou batut si presarati granule de zahar sau seminte.

Coaceti-i primele 20 de minute la 180 °C.

Apoi reduceti la 160° C (foc mic ) si continuati coacerea pan cand sunt copti (faceti testul cu betisorul de frigaruie 🙂 ).

Dupa ce sunt gata,scoateti-i din forme si lasati-i la racit.A doua zi ii puteti infasura in folie alimentara ,foile de aluminiu sau pungi de plastic.Se pastreaza la rece,vor ramane moi mai multe zile.Pofta buna si sarbatori cu bine ! <3

 

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

 

 

Exit mobile version