Site icon Rețete Fel de Fel

Cozonac de post cu umplutura mixta

cozonac de post

Zilele trecute am facut un delicios cozonac de post . Desi ma gandeam ca am exagerat cu umplutura si nu va creste destul  sau va ramane necopt in interior ,am obtinut un cozonac de post gustos si aromat .

L-am pastrat intr-o punga de plastic si surprinzator ,a ramas moale si dupa doua zile.Nu pot decat sa vi-l recomand ,reteta Violetei este foarte buna si merita incercata .

Ingrediente

 

 

Mod de preparare pentru reteta de cozonac de post:

Pregatim aluatul pentru cozonac de post.

Cernem faina intr-un bol,adaugam turmericul, coaja de citrice si in mijlocul ei punem drojdia amestecata cu un pic de apa calduta (din cantitatea de 200 ml ).O lasam 10 minute pana ce apar bule la suprafata .Intre timp amestecam apa calda cu zaharul pana cand acesta se topeste ,apoi adaugam uleiul cald .Turnam in bol ,adaugam sare si  framantam aluatul timp de 10 minute pana nu se mai lipeste de maini.Daca este prea moale ,mai adaugati o lingura ,maxim doua de faina.

Acoperim bolul si lasam la crescut pana isi dubleaza  volumul.

 

Cat creste aluatul ne ocupam de crema pentru cozonac de post.

Intai punem stafidele intr-un bol micut cu apa calda pentru 15 minute sa se hidrateze.

Ingredientele pentru crema ,in afara de esenta de rom le punem pe foc mic intr-o craticioara si le fierbem putin pana cand se ingroasa .Trebuie doar cateva clocote,crema va fi mai consistenta dupa racire.Atunci adaugam si esenta de rom.

 

Dupa ce aluatul acrescut frumos ,il impartim in doua bile aproximativ egale pe care le intindem cu un sucitor in doua dreptunghiuri. Intindem crema pe ele in mod egal,presaram stafidele scurse foarte bine de apa si fructele confiate sau rahatul.

Rulam cele doua foi si le impletim intr-un jnur.Punem cozonacul obtinut intr-o tava acoperita cu hartie de copt si-l lasam aproximativ o ora sa creasca.

 

Inainte de a-l baga la cuptor ,il ungem cu apa si presaram granule de zahar.Puteti sa-l decorati si cu deminte de mac, fulgi de migdale  sau ce aveti la indemana.

Coacem cozonacul in jur de 45-50 de minute .Primele 20 de minute la 200°C ,apoi reducem la 180 °C si continuam alte 30 de miute acoperit cu o folie de aluminiu pentru a-i proteja suprafata.Pentru siguranta facem testul cu scobitoarea (sau bat de frigaruie 🙂 ).

Dupa ce s-a copt il lasam sa se raceasca pe un gratar si apoi il putem felia si manca.Este un cozonac de post foarte bun si aromat pe care va invit sa-l incercati.Pofta buna!

 

[/preparare]

 

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Exit mobile version