Pe masa de Pasti am avut si acesti deliciosi cozonaci cu crema de nuci si rom, care a avut un mare succes.
Pentru reteta m-am inspirat de la Cristina-Divainbucaraie.ro . Au fost deosebit de buni si ne-a placut asa de mult incat, cu siguranta, ii voi mai reface.
Eu am adaptat cantitatile dupa tavile mele si am dublat compozitia, eram sigura ca vor iesi deliciosi.
Au o forma interesanta, un aluat gustos iar umplutura este grozava. Daca v-am tentat, incercati-i,n-o sa va para rau! 🙂
Insa gasiti pe blog mult mai multe retete de cozonaci de unde va puteti inspira.
Citește și: Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară
Ingrediente
- Aluat
- 1 kg de faina
- 50 g drojdie proaspata
- 450 ml lapte
- 250 g zahar
- o jumatate de lingurita de sare
- 4 galbenusuri mari
- 1 lingura coaja rasa de portocala
- o fiola esenta de rom
- 50 g unt
- 80 ml ulei
- Umplutura
- 250 ml lapte
- 150 g zahar
- 300 g nuci macinate
- 2 linguri de pesmet
- 3 linguri de cacao
- un praf de sare
- 1 fiola esenta de rom
- Pentru uns
- 1 galbenus
- 3 linuri de lapte
- seminte de susan
Mod de preparare cozonaci cu crema de nuci si rom
Pentru inceput punem galbenusurile intr-un vas si le amestecam cu sarea,coaja de portocala si romul.
Cernem faina intr-un bol adanc si facem o gropita in mijlocul ei.Drojdia o amestecam cu o lingura de zahar si 3-4 le lapte cald (din cantitatile date) si-o turnam in gropita facuta.Presaram un strat fin de faina si lasam 10 minute sa creasca(se umfla si apar crapaturi la suprafata).
Intre timp incalzim laptele si dizolvam zaharul in el iar untyl il topim impreuna cu uleiul(astfel se incalzesc amandoua).
Turnam in bol galbenusurile si laptele cu zaharul si incepem sa framantam,incorporand putin cate putin din unt si ulei.
Trebuie sa obtinem un aluat moale si nelipicios.
Acoperim bolul cu folie alimentara si-l lasam intr-un loc caldut pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Cat timp creste cozonacul,preparam crema.Punem toate ingredientele intr-o craticioara si le fierbem 3-4 minte.Nu va preocupati daca vi se pare subtire,dupa ce se raceste va fi perfecta pentru umplut cozonacii.
Punem aluatul pe masa de lucru si-l imparim in 2 bucati.Fiecare bucata o intindem intr-un dreptunghi care sa aiba lungimea dubla fata de cea a tavii in care vom coace cozonacii.Tavile mele au 25 de cm lungime,asadar am facut dreptunghiurile de 50 cm lungime.
Ungem cu jumatate din crema,rulam aluatul si ii facem o taietura pe mijloc,fara a ajunge pana jos si apoi impletim fasiile.
La fel procedam si cu cea de-a doua bucata de aluat.
Punem cozonacii in tavi si ii mai lasam sa creasca vreo jumatate de ora,poi ii ungem cu galbenusul amestecat cu lapte si presaram seminte albe de susan.
Coacem cozonacii primele 20 de minute la 180°C,apoi micsorati la 160°C si continuati coacerea pana cand sunt gata.Scoateti-i pe un gratar la racit si apoi se pot taia.Pofta buna !