Cu siguranta majoritatea dintre voi cunoasteti crema de zahar ars .Pentru mine este unul din delicioasele deserturi din copilarie care imi trezeste atatea amintiri frumoase.
Reteta este a mamei , simpla si usor de preparat ,cu un rezultat absolut grozav.
Ingrediente:
- 8 oua
- 1 l lapte
- 180 g zahar ( 8 linguri rase )
- 120 g zahar pentru ars
- un praf de sare
- vanilie (seminte sau zahar vanilat )
Mod de preparare pentru reteta crema de zahar ars:
Procedeul este foarte simplu.Intr-un bol batem ouale cu un praf de sare si zaharul (cele 180 g ) ajutandu-ne de un tel,e necesar sa batem doar cat sa se topeasca zaharul.Adaugam vanilia , laptele si mai amestecam putin.
Eu am folosit o lingurita rasa de pudra de pastai de vanilie care au ramas la suprafata (stiam ca am mai facut o data cu seminte de vanilie si nu s-au distribuit in compozitie asa cum mi-ar fi placut 🙂 ).
Intr-o cratita (de 24 cm diametru ) ,cu fundul dublu am topit zaharul (120 g ) cu atentie sa nu se arda pentru ca va fi usor amarui siropul .Cu grija am rotit cratita sa imbrac peretii vasului cu zahar ars si apoi am turnat compozitia facuta inainte .
Punem cratita intr-o tava in care am pus apa fierbinte (bain-marie ) si coacem crema de zahar ars in jur de o ora la 160-180 °C ,depinde de cuptorul fiecaruia.
Este gata cand incepe sa se rumeneasca deasupra iar marginile se desprind de vas.
Crema se lasa la racit si apoi se rastoarna pe un platou cu peretii mai inalti .Se pasreaza cateva ore la rece ,apoi se mananca cu mare pofta ! 🙂
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.