Trucuri și sfaturi culinare

Cum putem păstra legumele proaspete mai mult timp

Nu de puține ori ni se întâmplă să cumpărăm de la piață mai multe legume decât folosim și să se altereze pentru că nu știm cum putem păstra legumele proaspete.

Ne atrag tarabele din piață pline de legume proaspete și colorate pentru că imediat ne gândim la bogăția de nutrienți și vitamine. Și începem să cumpărăm fără să ne mai oprim, cu gândul că le folosim azi, mâine sau poimâine. Însă, cum timpul a început să ne pună diverse obstacole, nu reușim să mai realizăm ce ne propunem. Și uite așa rămânem cu legumele achiziționate care dacă nu sunt depozitate corect se alterează.

De-a lungul timpului am încercat diferite metode de depozitare a legumelor pentru a le păstra prospețimea. Nu toate s-au dovedit eficiente. Însă, urmărind anumite emisiuni pe la TV, sau, de multe ori rezolvând anumite quizzes, am reținut câteva idei. Le-am testat și de aceea doresc să le împărtășesc și cu voi.

Cum putem păstra legumele proaspete mai mult timp?

În funcție de tipul de legume acestea pot fi depozitate în cămară, sau în frigider.

Cartofii pot fi depozitați în cămară, în lădițe de lemn sau în coșuri de lemn aerisite. Lădițele nu se vor așeza direct pe gresie ci pe raft, pentru a nu atrage umiditatea. Aceasta favorizează încolțirea cartofilor. Un truc pe care l-am aflat de curând este de a adăuga câte 1-2 mere printre cartofi. Acestea au rolul de a împiedica încolțirea cartofilor.

Roșiile pot fi depozitate tot în cămară, în pungi de hârtie găurite, așezate cu codițele în jos. Specialiștii ne sfătuiesc să nu depozităm roșiile în frigider. Datorită umidității din frigider, roșiile încep să se înmoaie pe lângă codițe și atrag mirosurile de la alte alimente.

Castraveții având un conținut bogat de apă se pot depozita la frigider, în compartimentul destinat legumelor. pentru a le mări și mai mult durata de prospețime, aceștia pot fi puși în pungi de plastic.

Cum se depozitează rădăcinoasele și verdețurile

Rădăcinoasele precum morcovii, păstârnacul, sfecla roşie, ţelina, guliile, ridichile sau pătrunjelul pot fi depozitate tot la frigider, ca și castraveții. Însă, înainte de depozitare trebuiesc îndepărtate frunzele. Rădăcinoasele continuă să trimită substanţele nutritive către partea verde mult timp după recoltare. Astfel, rădăcina rămâne mai săracă în vitamine şi minerale. Dacă locuim la casă și dispunem de un beci, cel mai bine se păstrează rădăcinoasele în lăzi cu nisip, așa cum procedau bunicii și străbunicii.

Frunzele de salată, de spanac, urzicile, leurda, rucola şi alte verdeţuri se pot depozita în pungi de plastic, la frigider. Însă, pungile nu trebuiesc vidate ci să rămână puțin aer în ele. Se mai pot depozita în caserole de plastic acoperite cu prosoape de hârtie umezite. La două sau trei zile avem grijă să mai umezim prosoapele.

Ciupercile nu se depozitează în pungi de plastic și nici în caserolele în care le achiziționăm. ele tind să înnegrească datorită umidității. Se pot depozita la frigider în pungi de hârtie.

Mai găsiți pe blog și un articol despre cum se pastreaza patrunjelul verde, dar și un articol despre cum se conservă verdețurile pentru iarnă.

Un truc important despre cum putem păstra legumele proaspete mai mult timp este acela de a nu le spăla înainte de a le depozita. Legumele au o anumită protecție naturală împotriva stricării și a degradării, care dispare la contactul cu apa.

Sursa foto

Coș cu legume proaspete