Desi il gasim si gata de folosit, la conserve, nautul fiert in casa este mult mai gustos si sanatos si pe noi ne intereseaza mai mult cum se fierbe nautul. Este o leguminoasa bogata in proteine, saruri minerale, fibre si vitamine din complexul B.
Noi consumam foarte des naut si tocmai de aceea prefer sa il cumpar uscat si sa-l fierb acasa. Dupa cum am mai spus,gustul este mult mai bun si asa, este mult mai economic.
Asadar, cum se fierbe nautul?
O sa vedeti cat de simplu este si va asigur ca, odata ce il veti gusta, veti renunta definitiv la cel din conserva.
Ingrediente:
- 500 g naut uscat
- o frunza de dafin sau o crenguta de rozmarin
- o lingurita de sare
Cum se fierbe nautul:
Spalam nautul uscat in cateva ape, il punem intr-un vas mare si il acoperim cu apa. Trebuie sa stea la inmuiat intre 12-15 ore, timp in care isi va dubla volumul, asadar aveti grija sa-l acoperiti cu multa apa.
*Daca nu aveti timp sa-l fierbeti,pasrati vasul la frigider deoarece nautul fermenteaza.
Dupa ce au trecut cele 12 ore,clatiti-l bine in cateva ape si puneti-l la fiert.Eu pun intodeauna o foaie de dafin dar,daca va place puteti pune o crenguta de rozmarin sau chiar un catel de usturoi.
*Nu adaugati niciodata sarea la inceputul sau in timpul fierberii pentru ca nautul se va intari.
Acoperiti vasul si puneti-l la fiert pe foc mic. Nu va grabiti si nu dati focul mare pentru ca boabele se vor sfarama. In timpul fierberii se va forma o spuma alba pe care va trebui s-o luati cu o spumiera pana cand va disparea.
Durata de fierbere poate varia intre 35 si 60 de minute, in functie de marimea si prospatimea boabelor.
Cum stim daca nautul s-a fiert
Incercati din cand in cand daca nautul este fiert. Luati cate un bob si stringeti-l intre degete. Daca se striveste usor, nautul este fiert si puteti stinge focul. Nu exagerati cu fiertul, nautul nu va deveni mai cremos ci se va faramita.
Dupa ce ati stins focul, adaugati sarea si lasati sa se raceasca in vas.
Folositi o parte dupa bunul plac iar restul, scurgeti-l si portionati-l in pungulite pe care le pastrati la congelator. Eu pun cate 240-250g, atat cat are o conserva 🙂 .
O colectie bogata de retete cu naut ,gasiti aici (click ).
Spor la treaba si pofta buna ! 🙂
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.