Site icon Rețete Fel de Fel

Cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve

Nu de putine ori am fost intrebata cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve si iata ca am sa va scriu in cateva randuri despre cum igienizam si sterilizam vasele in care vom pastra gemurile ,compoturile,zacusca,siropurile si  alte conseve pentru iarna.

  • In primul rand verificati borcanele sau sticlele pe care urmeaza sa le folositi. Eliminati-le pe cele ciobite sau fisurate. Acestea sunt primele care se vor sparge cand vor atinge temperaturi mari.
  • Puneti-le la inmuiat 2-3 ore in apa calda cu detergent. Apoi spalti-le foarte bine, curatati eventualele etichete si caltiti-le cu apa rece de mai multe ori.
  • Dupa ce au fost spalate ,urmeaza sterilizarea. Am sa va enumar cateva din cele mai cunoscute procedee iar voi alegeti varianta care va convine 😀

 

Iata cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve:

 

                 * Fierberea pe aragaz este metoda pe care o folosesc cel mai des.Puneti borcanele si capacele intr-o oala ,acoperiti cu apa si fierbeti la foc molcom in jur de 10 minute din momentul in care a dat in clocot.Apoi scoateti-le cu grija si folositi-le in cazul in care aveti de pus o compozitie fierbinte.Daca le folositi de exemplu la compot,le puteti lasa sa se raceasca si scurga pe un prosop curat de bucatarie.
                *Sterilizarea in cuptor .Apelez la metoda asta mai rar,doar cand am deja cuptorul incins de la alte preparate pentru ca mi se pare inutil sa incalzesc cuptorul doar pentru borcane si oricum va trebui sa fierb separat capacele.Asadar,asezati recipientele usor distantate intre ele si lasati-le 20-25 de minute la 170-180 °C.
                *Sterilizarea la cuptorul cu microunde mi se pare cea mai rapida metoda .Asezati borcanele pe tava cuptorului si lasati-le doua minute la putere maxima.Din pacate,capacele nu le putem baga ,asadar fierbeti-le ca in pima metoda.

                *Sterilizarea in masina de spalat vase din pacate nu e la indemana oricui .Dar ,daca aveti una, asezati borcanele si procedati cu un ciclu scurt de spalare cu detergent. Apoi alegeti un program de spalare la temperaturi mari,de 65°-70° si nu adaugati detergent. Aceasta este cea mai comoda metoda si se pot steriliza recipientele impreuna cu capacele lor.

Daca folositi bidoane de plastic pentru varza sau alte muraturi,spalati-le bine cu apa fierbinte si detergent. Apoi catiti-le cu apa rece de mai multe ori.

Iar butoaiele de lemn se oparesc cu apa fierbinte, fara detergent. Se freaca bine cu o perie de sarma si se clatesc foarte bine.

Sper sa va fie de folos ,sa aveti spor si sa faceti cele mai bune conserve !

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Exit mobile version