Pâine / Pizza

Focaccia cu rosii cherry si masline

Focaccia cu rosii cherry si masline, o pâine perfectă pentru mic dejun, sau o gustare simpla.

Focaccia , binecunoscuta paine plata italiana  gustoasa si aromata  poate fi facuta cu diferite topping-uri ,depinde de gusturi si de ingredientele pe care le avem la indemana.

In Italia,in functie de zona, se prepara diverse tipuri de focaccia . Astfel o vom intalni cu ulei de masline ,sare grunjoasa si rozmarin ,cu ceapa,diferite tipuri de branza ,ierburi aromate,struguri,rosii,masline si lista poate continua.

In zona unde locuiesc eu ,in regiunea Veneto ,focaccia se face dulce  prin adaosul de oua ,unt si zahar .

Orice varianta ati alege sa preparati va fi delicioasa ,pufoasa,perfecta langa un pahar de vin  🙂 .

Ingrediente:

 

  • Aluat
  • 500 g faina
  • 300 ml apa
  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata -un pliculet )
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita malt de orz (zahar alb sau brun )
  • 3-4 linguri de ulei de masline
  • Topping
  • 250-300 g rosii cherry
  • 3-4 linguri de masline
  • 2 catei de usturoi (optional )
  • oregano
  • sare mare

 

Mod de preparare pentru reteta focaccia cu rosii cherry si masline:

 

Mai intai preparam aluatul .Intr-un bol punem faina cernuta iar in mijloc punem drojdia amestecata cu maltul sau zaharul si putina apa calduta  (din cantitatea data ) .

Lasam in jur de 10 minute sa se activeze drojdia, apoi adaugam sarea si incepem sa framantam adaugand apa calduta putin cate putin .

Apoi punem uleiul si framantam pana cand aluatul devine omogen si nelipicios .Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam la crescut 40 de minute sau pana cand se dubleaza volumul .

Focaccia cu rosii si masline

 

Ungem o tava ( 33×35 cm ) cu ulei de masline ,rasturnam aluatul in tava  si-l intindem cu mainile .Apasam cu degetele pana se formeaza gropite si asezam rosiile taiate in jumatate si curatate de seminte ,maslinele,usturoiul taiat felii .Presaram oregano si sare mare si lasam la crescut inca vreo 20-30 de minute .

Focaccia cu rosii si masline.jpg 1

 

Coacem focaccia 35-40 de minute la 170 °C  pana se rumeneste usor deasupra iar aluatul este copt .

Taiem focaccia in forma dorita si mancam calda .Delicioasa,pofta buna !

focaccia cu rosii si masline

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.