Aperitive

Găluște de cartofi cu bacon afumat

Pentru una dintre gustările zilei, sau chiar pentru platoul cu aperitive, sunt perfecte aceste găluște de cartofi cu bacon afumat.

Probabil când spuneți găluște de cartofi vă duce gândul la rețeta de găluște( gomboți) cu prune. Dar iată că le putem prepara și ca aperitiv, sau gustare. Iar baconul afumat este cel mai potrivit pentru a le umple.

Se pot servi simple, cu o salată de varză, sau cu oricare altă salată. Dar sunt gustoase și cu diferite sosuri. Servite cu ketchup sau un sos delicios de roșii sunt chiar delicioase.

În weekend, sau în zilele libere când avem mai mult timp, încercăm să îi răsfățăm pe cei dragi cu diverse preparate, altceva decât mâncărurile clasice de zi cu zi.

Și cum în weekend micul dejun este întotdeauna mai întârziat, avem timp să le pregătim astfel de gustări mai complexe decât de obicei. Chiar și ouăle ochiuri le putem prepara altfel – Vedeți Aici șase moduri de preparare!

Rețetă de găluște de cartofi cu bacon afumat

Pentru rețeta de față aluatul de cartofi se prepară asemănător cu aluatul găluștelor cu prune. Iar la compoziția de umplut, puteți amesteca baconul cu legumele preferate, chiar și cu puțin sos de roșii. Noi am adăugat doar ceapă și verdeață.

Găluștele se fierb în apă sărată și se servesc ca atare. Pentru data viitoare ne gândim să le trecem și prin pesmet tras la tigaie.

Găsiți pe blog mai multe rețete de gustări de weekend, să le spunem așa, în secțiunea ”Aperitive”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și cele șase moduri de preparare pentru rețeta de găluște de cartofi cu bacon afumat.

Găluște de cartofi cu bacon afumat secționate, gata de servit

Gătește Găluște de cartofi cu bacon afumat

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

15-20

Găluște de cartofi cu bacon afumat secționate pe o farfurie cu salată de varză

Ingrediente

  • Pentru aluatul de cartofi:
  • 500 gr cartofi fierți
  • 200-250 gr făină
  • 2 ouă
  • sare, după gust
  • Pentru umplut găluștele:
  • 400 gr bacon afumat
  • 1 ceapă albă, medie
  • 1 legătură de pătrunjel verde

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului de cartofi. Fierbem cartofii în coajă până se pătrund, îi trecem prin jet de apă rece și îi curățăm

Dăm cartofii pe răzătoare, adăugăm ouăle și, treptat, făina. Adăugăm făină până când obținem un aluat omogen, bun de întins.

În timp ce cartofii fierb, ne ocupăm și de umplutură.

Tocăm ceapa și verdeața mărunt, iar baconul îl tăiem în cubulețe mici.

Punem o tigaie la încins cu 1-2 linguri de ulei și adăugăm ingredientele în ea. Amestecăm ingredientele pe foc 4-5 minute, atât cât să fie ceapa pătrunsă și să-și degaje gustul. Lăsăm compoziția la răcit. Dacă s-a format mai multă grăsime în tigaie, transferăm amestecul de ingrediente într-o sită, la scurs.

Cum preparăm delicioasele găluște de cartofi cu bacon afumat

Întindem aluatul de cartofi pe planșeta presărată cu făină. Îl întindem cu ajutorul sucitorului de aluaturi, într-o foaie de 5-6 mm grosime. Decupăm foaia de aluat în forme pătrate cu latura de aproximativ 4 cm. Punem câte o lingură din compoziția de bacon la jumătate, apoi modelăm aluatul de cartofi peste umplutură sub forme sferice.

Când terminăm de modelat toate găluștele, punem o oală cu ap la fiert. Lăsăm apa să atingă punctul de fierbere și adăugăm o linguriță de sare. Amestecăm până când sarea este diluată, lăsăm din nou apa să fiarbă și scufundăm în ea găluștele de cartofi cu bacon afumat. Lăsăm găluștele să fiarbă până când se vor ridica la suprafața apei. Cu o spumieră, le transferăm pe platoul de servire.

Le lăsăm să se răcească, apoi le putem servi după pofta inimii.