Gogosari in otet fara fierbere si fara conservanti. Cea mai simpla si delicioasa reteta.
Regula e simpla, la 1 kg de gogosari necuratati, avem nevoie de 100 ml de otet, 100 g de zahar si 20 de grame de sare.
Bineinteles, nu trebuie sa lipseasca hreanul, care pastreaza muraturile tari, crocante si este un bun conservant natural.
La fel si semintele de mustar, in afara efectului conservant, da gust si aroma gogosarilor. Sa nu uitam de boabele de piper, foile de dafin si frunzele de telina, nelipsite de la aproape orice muratura.
Gogosarii sunt dulci-acrisori atat cat trebuie, crocanti si deliciosi, asadar va recomand cu mare drag sa-i incercati.
Ingrediente:
- 2 kg de gogosari
- 200 ml otet de 9°
- 200 g zahar
- 40 g sare grunjoasa neiodata
- o radacina de hrean
- o legatura de frunze de telina
- foi de dafin
- seminte de mustar
- piper boabe
Mod de preparare pentru reteta de gogosari in otet, fara fierbere:
Alegeti gogosari proaspeti, carnosi si bine copti.
Spalati-i, curatati-i de coatoare, seminte si taiati-i fasii. Puneti-i intr-un vas incapator.
Amestecati otetul cu zaharul si sarea intr-un vas.
Turnati saramura peste gogosari si amestecati delicat. Desi pare putina pentru cantitatea de gogosari, nu va faceti probleme, gogosarii vor lasa suc destul si cantitatea de lichid va fi suficienta.
Acoperiti-i cu un capac sau un platou mai mare si lasati-i la temperatura camerei pana a doua zi. Din cand in cand mai amestecati-i, astfel incat sa treaca toate bucatile prin saramura.
A doua zi, gogosari sau inmuiat usor si plutesc deja in lichid.
Acum puteti steriliza borcanele si capacele. Este extrem de important acest pas pentru ca, daca vasele si capacele lor nu sunt corect sterilizate, gogosarii vor fermenta.
Aici (click), am scris pe larg despre sterilizarea vaselor pentru conserve.
Apoi pregatim si mirodeniile.
Acum puteti aseza gogosarii in borcane, presandu-i delicat. Alternati-i cu frunze de telina, cate 2-3 fasii de hrean, o lingurita rasa de boabe de piper, o jumatate de lingurita de seminte de mustar si o foaie de dafin la fiecare borcan.
Cand ati terminat de asezat gogosarii in borcane, strecurati zeama si umpleti borcanele.
Daca doriti, la fiecare borcan, puteti pune si cate o jumatate de aspirina.
Infiletati capacele, etichetati borcanele si asezati-le in camara. In doua trei saptamani, gogosarii sunt gata murati.
Spor la treaba si pofta buna!
* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.
*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.