Anul acesta de Paste am facut oua vopsite natural, cu foi de ceapa si turmeric . M-am gandit sa va arat cum am facut eu pentru ca, in curand, se apropie Inaltarea si poate vreti sa le vopsiti si voi in mod natural.
Ingrediente:
- oua
- foi de la 1 kg de ceapa galbena si 1 kg de rosie
- 2 linguri pline cu turmeric (curcuma )
- 4 linguri de otet de vin
- 2 linguri de sare grunjoasa
- 3-4 linguri de ulei sau o bucata de slanina pentru uns
Cum se fac oua vopsite natural?
In primul rand asigurati-va ca ouale sunt proaspete. Daca nu aveti o sursa de incredere testati-le prospetimea cu cea mai simpla metoda, cea a paharului plin cu apa. Oul proaspat va cadea la fund iar cel vechi va pluti, mai jos aveti o fotografie care va va ajuta sa descoperiti prospetimea oualor .
Apoi spalati ouale si degresati-le in apa cu otet sau zeama de lamaie si puneti-le la scurs pe servetele absorbante. Daca le vreti decorate cu frunze (alegeti-le pe cele mai frumoase ) sunt de prefarat ouale cu coaja alba daca gasiti. Udati frunzele, asezati-le pe ou, infasurati-le in bucati de ciorap (dress ) si legati-le strans cu ata.
Eu am incredintat treaba asta migaloasa fetei mele, fire calma, cu rabdare de chinez batran 🙂 .
Pentru cele vopsite cu foi de ceapa procedam astfel. Punem frunzele intr-un vas, acoperim cu apa si fierbem pana isi lasa culoare, cam 10 minute din momentul in care a dat in fiert. Atunci adaug si doua linguri de otet de vin si o lingura de sare .
Mie imi plac ouale cremoase, nu fierte excesiv asa ca le pun in apa fierbinte si le fierb 5-6 minute din momentul in care a dat primul clocot. Nu se vor sparge pentru ca au stat la temperatura camerei si nu vor suferi niciun soc termic.
Ce facem dupa ce fierb ouale
Scoateti-le pe servetele si desfaceti imediat ciorapul si frunzele pentru ca, daca se racesc, nu se vor mai dezlipi usor.
Pentru culoarea galbena am folosit turmericul. Se gaseste in plafaruri sau magazinele naturiste.
Am pus la fiert 3 l de apa, am adaugat cele doua linguri de turmeric, doua de otet si una de sare.
Cand a dat in fiert, am pus ouale si le-am fiert 4 minute, la fel ca pe cele cu foi de ceapa. Daca aveti norocul sa gasiti oua cu coaja alba, vor iesi mult mai frumoase, de un galben aprins dar ale mele au iesit un mustar placut.
Dupa racire ungeti aceste oua vopsite natural cu ulei sau slanina pentru un luciu frumos. Spor la treaba!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.