Paine de secara cu seminte, o painica densa, gustoasa si plina de seminte delicioase. Faina integrala de secara nu-mi lipseste niciodata din camara pentru ca imi place sa coc painici gustoase si-n plus, secara are nenumarate proprietati nutritive.
Ingrediente:
- 400 g faina integrala de secara
- 100 g faina alba de grau
- 370 ml apa
- 25 g drojdie
- 1 lingurita zahar
- 1/2 lingurita de sare
- 2 linguri de seminte de in (hidratate cateva ore in apa rece)
- 2 linguri seminte de floarea soarelui
- 2 linguri seminte de dovleac
- 2 linguri seminte de susan
- 1 lingura seminte de mac
Mod de preparare pentru reteta de paine de secara cu seminte:
Intr-un bol punem ambele tipuri de faina,facem o gropita in mijloc si punem drojdia amestecata cu zaharul si cateva linguri de apa calda. Acoperim cu un strat fin de faina si lasam 10 minute sa se activeze drojdia.
Dupa ce a crescut adaugam in bol sarea si semintele.
Incepem sa framantam,adaugand putin cate putin apa calduta. Framantam vreo 10 minute ,acoperim bolul si-l punem la loc cald pana isi dubleaza volumul (in jur de o ora).
Presaram faina pe planul de lucru si dam forma in functie de forma pe care o folosim.Eu am pus aluatul intr-o forma de chec si, dupa ce a mai crescut, ungem suprafata cu apa si presaram o lingura, doua de seminte.
Coacem painica in jur de 15 minute la 220 °C,apoi reducem la 200 °C si continuam coacerea inca vreo 30 de minute. Dupa ce s-a copt o rasturnam pe un gratar si o taiem numai dupa ce s-a racit complet.
Spor la treaba si pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.