Rețete de post

Panzanella. Salată italiană de roșii cu pâine

Una dintre cele mai simple, rețete de salată este rețeta Panzanella, o rețetă de salată italiană de roșii cu pâine. Pe cât de simplă este, pe atât de gustoasă și sățioasă.

Se prepară, îndeosebi, vara, cu roșii proaspete de grădină și crutoane de pâine, aromate. Însă este o variantă excelentă de gustare și pentru perioadele de post.

O altă rețetă simplă și rapidă din bucătăria italiană, pe care o pregătim adesea la mic dejun, este rețeta de bruschette cu rosii si masline.

Sunt foarte la îndemână aceste rețete simple, ușor și rapid de preparat.

Merită amintită și rețeta de focaccia cu roșii cherry și măsline, tot din aceeași categorie. În bucătăria italiană găsim foarte multe rețete simple, dovadă fiind și rețetele de paste. Nu ai nevoie de prea multe ingrediente ca să mănânci gustos și sănătos.

Citește și: Franzelă de casă. Rețetă simplă de pâine

Rețeta Panzanella. Salată italiană de roșii cu pâine

Pentru rețeta de salată italiană cu roșii și pâine se  folosesc roșii cherry, în special din cele multicolore. Însă nu este o regulă. Putem pune orice fel de roșii, mai ales dacă dispunem de roșii de grădină. Crutoanele de pâine se pot aromatiza cu condimentele preferate. Dressingul este simplu, cu oțet și ulei de măsline. Iar ceapa roșie marinată în oțet, desăvârșește gustul salatei.

Dacă sunteți fani salate, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete.

Citește și: Pâine indiană Naan, preparată la tigaie

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos rețeta completă pentru salată italiană de roșii cu pâine, Panzanella.

Salată de roșii cu ceapă roșie și crutoane de pâine, decorată cu frunze de busuioc

Gătește Panzanella. Salată italiană de roșii cu pâine

Timp de preparare

20 min

Nivel

ușor

Porții

4

Salată italiană de roșii cu pâine și ceapă roșie, într-un bol metalic

Ingrediente

  • 500 gr roșii cherry
  • 1 ceapă roșie
  • oțet de vin roșu
  • ulei de măsline
  • sare și piper
  • frunze de busuioc
  • Pentru crutoane:
  • 1 pâine ciabata, veche
  • ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • oregano
  • busuioc
  • chimen măcinat

Mod de preparare

Mai întâi ne ocupăm de marinarea cepei în oțet de vin roșu. Curățăm ceapa, o tocăm rondele și o punem într-o caserolă cu capac. Adăugăm puțină sare și oțet de vin cât să o acoperim. Punem capacul la caserolă și o agităm bine să se amestece ceapa cu oțetul și sarea. O lăsăm așa 10-12 minute.

Între timp pregătim crutoanele de pâine. Tăiem pâinea în felii de 1,5 cm grosime, iar feliile în cuburi grosiere. Curățăm usturoiul și îl pisăm cu sare ca pentru mujdei. Apoi îl amestecăm cu ulei de măsline. Amestecăm cuburile de pâine cu pasta de usturoi și le așezăm într-o tavă, pe hârtie de copt. Presărăm peste ele oregano și busuioc, uscate și mărunțite și puțin chimen măcinat. Dăm tava la cuptor, la 200 de grade pentru 10-12 minute, sau până când crutoanele sunt bine uscate și frumos rumenite. Le lăsăm la răcit.

Când avem crutoanele răcite și ceapa marinată, pregătim salata Panzanella. Tăiem roșiile în jumătăți și le adăugăm într-o salatieră. Adăugăm rondelele de ceapă și preparăm un dressing din oțetul în care s-a marinat ceapa și ulei de măsline. Adăugăm sare și piper și turnăm dressingul peste roșiile cu ceapa din salatieră. Apoi adăugăm crutoanele, frunze proaspete de busuioc și putem savura delicioasa salată.

Spor și poftă bună!