In cursul saptamanii coc de cel putin doua ori cate ceva de luat la munca si scoala pe post de gustare si am facut si aceste pariziene cu mere.
Au un aluat pufos si umplutura aromata de mere si dispar repede pentru ca sunt absolut grozave .
Ingrediente
(pentru 16 bucati )
Aluat :
- 500 g faina (plus 30 g )
- doua oua
- 180 ml lapte
- 60 g zahar
- 60 g unt
- 25 g drojdie proaspata
- un praf de sare
- vanilie (extract ,esenta sau zahar vanilat )
Umplutura :
- 4 mere ( aprox. 700 g )
- un cub de unt
- doua linguri de zahar
- coaja rasa de la o lamaie ( sau o lingurita scortisoara )
- un ou pentru uns parizienele
- zahar praf vanilat pentru pudrat
Mod de preparare pentru reteta de pariziene cu mere:
Intai pregatim aluatul .Cernem faina (doar 500 g ) intr-un bol mare si in mijlocul ei facem o gropita si punem drojdia amestecata cu un pic de zahar si putin lapte cald (din cantitatile date ).Lasam deoparte 10 minute sa se activeze drojdia.
Separat batem bine ouale cu zaharul,sarea si esenta ,apoi amestecam cu laptele cald si untul topit.Atentie sa nu fie fierbinti ,astfel vom gati ouale .
Unim cele doua compozitii si amestecam cu o lingura pana ce se incorporeaza faina ,apoi incepem sa framantam cu mana pana ce aluatul devine nelipicios si elastic (in jur de 10 minute ).
Daca aluatul este prea moale ,mai adaugati cate putina faina din cea oprita deoparte.
Acoperim bolul si lasam aluatul sa cresca in jur de 40 de minute .
Intre timp pregatim umputura .Spalam si stergem merele (daca vreti le curatati si de coaja ,eu n-o fac ) ,le dam pe razatoare si le calim impreuna cu untul si zaharul pana se inmoaie si scade tot lighidul.La final adaugam aroma ,coaja de lamaie sau scortisoara .
Cum pregatim aluatul
Ne ocupam apoi de aluat.Il impartim in doua parti aprox. egale si intindem cu sucitorul doua dreptunghiuri de 30 x 44 cm.Le impartim pe fecare in 8 dreptunghiuri mai mici si obtinem 16 bucati.Pe fiecare bucata ,la un capat ,punem cate doua linguri de umputura si sigilam bine marginile .Restul il taiem fasii pe care le intoarcem peste partea umpluta ,avand grija sa bagam bine capetele dedesubt .
Le punem in tavi acoperita cu hartie de copt si lasam inca 20-30 minute sa creasca ,le ungem apoi cu ou batut si le coacem 30-35 de minute la 220 °C,pana se rumenesc frumos deasupra .
Pudram parizienele dupa ce s-au mai racorit un pic si le mancam calde sau reci .Pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.