Aceasta pasca cu aluat umplut si ricotta a devenit preferata familiei si o vom prepara de fiecare data la sarbatorile pascale.
Nu peste mult timp vom sarbatori Pastele ortodox si m-am gandit ca n-ar fi rau sa va arat pasca pe care eu o iubesc in mod deosebit.
Pe langa faptul ca este aspectuoasa, mai are si un aluat delicios umplut cu nuci si cacao. Deasupra troneaza un amestec extrem de bun cu ricotta si stafide.
Este o reteta proprie, m-am gandit sa combin cumva un aluat de cozonac umplut cu crema de cacao si nuci si crema de branza de la pasca. A rezultat o pasca absolut delicioasa si cremoasa de care sunt foarte mandra.
Sper sa va placa si sa o incercati, va asigur ca merita tot efortul.
Dar mai gasiti pe blog si alte retete de pască. Gasiti si o colectie de retete de cozonac.
* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
Ingrediente
- 280 g faina
- 130 ml lapte
- 50 g zahar
- 2 galbenusuri
- 40 g unt
- 15 g drojdie proaspata
- un praf de sare
- coaja de la 1/2 lamaie si 1/2 portocala
- 2 albusuri
- 50 g zahar
- 3 linguri pline cu cacao (25 g)
- 80 g nuci macinate
- 500 g ricotta (urda sau branza dulce de vaci )
- 2 oua
- 130 g zahar
- 120 g stafide
- 3 linguri de gris ( 50 g)
- 1 lingurita extract de vanilie (sau 1/2 esenta de vanilie )
Mod de preparare pentru reteta pasca cu aluat umplut si ricotta
Ca la orice aluat dospit, trebuie sa avem ingredientele la temperatura camerei. Asa ca le scoatem din frigider, camara sau de prin alte locuri racoroase si le lasam in bucatarie .
Pentru ca treaba sa mearga rapid, cantarim tot ce ne trebuie pentru reteta si tinem ingredientele la indemana.
Prepararea aluatului
Cernem faina intr-un bol incapator,facem o gropita in mijloc si punem drojdia dizolvata in 2-3 linguri de lapte (din cantitatea data) si asteptam 5-7 minute sa apara bule deasupra.
Intre timp,amestecam zaharul cu galbenusurile,apoi turnam laptele cald (nu fierbinte) si amestecam pana se dizolva zaharul. Punem amestecul peste faina, adaugam un praf de sare si incepem sa framantam. Incorporam putin cate putin si untul topit (caldut). Am framantat in jur de 10 minute pana ce aluatul a devenit elastic si pufos. Apoi l-am lasat la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer.
Preparam umputura si toppingul pentru pasca cu aluat umplut si ricotta.
Umplutura aluatului o preparam foarte simplu,toata treaba consta in amestecarea ingredientelor mentionate mai sus ,intr-un castronel pana acestea se omogenizeaza.
La fel si toppingul (crema de ricotta), adunam toate ingredientele date si le amestecam bine.
Cand aluatul si-a dublat volumul (cam 35-40 de minute sau chiar mai mult) il punem pe blatul de lucru si-l intindem cu un sucitor, formand un dreptunghi ( 24×60). Intindem uniform pe toata suprafata crema de albusuri cu cacao si nuci, apoi rulam aluatul. Il taiem in 12 bucati aproximativ egale.
Ungem o forma cu peretii detasabili ( de 24 cm diametru )cu unt si o acoperim cu hartie de copt.Asezam rulourile in tava si le lasam sa creasca. Cand au crescut, le bagam la cuptor pana sunt facute pe jumatate, in jur de 25 de minute la 180-190 °C, dupa care scoatem tava si asezam deasupra crema de ricotta, apasand usor cu spatula pentru a patrunde si printre spatiile libere dintre aluaturi. Punem din nou la cuptor si coacem inca 20 de minute pana ce e gata facuta si crema de deasupra.
Lasam sa se raceasca in totalitate ,presaram zahar pudra si putem servi.
Va recomand din toata inima pasca cu aluat umplut si ricotta, e cremoasa, aromata si cum spuneam, merita tot efortul.
Spor la treaba si pofta buna!