Placinta cu branza si foi de casa este minunata, chiar merita preparata pentru că este altceva decat o placinta clasica. Cu branza de vaci proaspata, aromata cu vanilie si coaja de lamaie este o nebunie.
Foile sunt preparate dupa cea mai simpla reteta, care are un mare succes, dupa cum au declarat cei care au testat-o. Aluatul este foarte usor de intins, este un aluat economic si il puteti umple cu orice doriti. Mai gasiti pe blog si reteta de strudel cu mere si aceeasi reteta de foi fine de placinta.
Ingrediente:
Aluat pentru foi
- 480 g faina
- 240 ml apa
- 8 linguri de ulei
- 2 linguri de otet
- o jumatate de lingurita sare
- Umplutura
- 900 g branza dulce (ricotta/urda bine scursa)
- 200 g zahar
- 4 oua
- vanilie (1 lingurita extract/seminte sau esenta)
- coaja de lamaie (o llingurita )
- putina sare
- Pentru uns si decor
- 100 ml lapte
- 2-3 linguri de zahar (optional)
Mod de preprare pentru reteta de placinta cu branza si foi de casa:
Incalziti apa impreuna cu uleiul si otetul; nu trebuie sa fie fierbinte, doar calduta .
Intr-un bol cerneti faina, adaugati sarea si incepeti sa framantati adaugand apa cu uleiul si otetul putin cate putin pana formati un aluat potrivit. Nu trebuie sa fie tare dar nici moale, mai adaugati faina sau putina apa pentru o consistenta potrivita. Framantati-l bine cateva minute si puneti-l intr-un bol sa se odihneasca .
Acopertiti-l cu un prosop de bucatarie sau o folie alimentara, lasand o parte descoperita sa iasa umiditatea care se formeaza. Lasati-l sa se odihneasca in jur de o jumatate de ora, asa va fi usor de intins si veti putea obtine foi fine si subtiri .
Intre timp amestecati ricotta (urda) scursa foarte bine, ouale, aromele, putina sare si zaharul. Daca folositi ricotta si nu aveti timp s-o lasati la scurs, adaugati 2-3 linguri de gris.
Ce facem cu aluatul pentru placinta
Apoi impartiti aluatul in 10 bucati si, din fiecare bucata, intindeti o foaie de 33×33 cm, prasarand din belsug faina pentru a nu se lipi. Sau masurati lungimea tavii si intindeti foaia exact cat sa incapa rulada.
Puneti cateva linguri din crema de branza, rulati si asezati rulada obtinuta intr-o tava. Eu am folosit-o pe cea de la cuptor, de 33x33cm.
Continuati asa si cu celelalte bile de aluat si, cand ati terminat, portionati placinta, ungeti suprafata cu lapte si presarati zahar.
Coaceti placinta 40-45 de minute la 180°, pana se rumeneste frumos deasupra.
Dupa ce o scoateti din cuptor, acoperiti-o cu un prosop de bucatarie si apoi o puteti portiona si manca.
Spor la treaba si pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.