Dulciuri

Prajitura alba ca zapada sau lamaita

Nu mai este nevoie sa spun ca retetele vechi sunt cel mai aproape de sufletul meu. Printre ele se numara si prajitura alba ca zapada sau lamaita, cum mi-o aduc eu aminte. Odată gustata nu se uita niciodata aceasta prajitura. Reteta face parte dintre retetele cu iz de copilarie preparate la sarbatorile de iarna.

Este compusa din foi coapte pe dosul tavii si o delicioasa crema aromata cu lamaie.

 

Ingrediente:

 

  • Foi
  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri de ulei
  • 2 oua
  • o lingurita rasa de amoniac (stins cu doua lunguri zeama de lamaie sau otet )
  • un praf de sare
  • 500-550 g faina

 

  • Crema
  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de faina
  • 9 linguri de zahar
  • 200 g unt
  • un praf de sare
  • coaja de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie
  • sucul de la 1/2 de lamaie
  • 20-30 g nuca de cocos pentru decor

 

sursa

 

Mod de preparare pentru prajitura alba ca zapada:

 

Prima data facem foile sa aiba timp de odihna.

Intr-un bol amestecam bine cu un tel laptele,uleiul,zaharul si ouale pana se topeste complet zaharul,apoi adaugam sarea si amonicacul stins (punem peste el zeama de lamaie sau otet si se va dizolva,spuma obtinuta este amoniacul stins 🙂 ).

Incorporam  faina si framantam un aluat moale si nelipicios pe care il lasam sa se odihneasca 0 jumatate de ora.

 

Intre timp ne ocupam de crema.Amestecam bine intr-un vas (e foarte bun unul cu fundul dublu daca aveti ) faina,un praf de sare ,zaharul si turnam laptele putin cate putin,amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase .

Punem vasul pe foc mic si amestecam tot timpul .Din momentul in care a dat in fiert ,mai lasam 5-6 minute , stingem focul ,adaugam coaja drasa de lamaie,zeama de la o jumatate si esenta de vanilie.Lasam deoparte la racit .

 

Dupa ce s-a racit complet incorporam si untul moale,putin cate putin .

075

 

Aluatul pentru foi il impartim in 3 bile egale .Din fiecare bila intindem o foaie subtire pe care o punem pe fundul unei tavi.Eu folosesc tava de la aragaz (30×33 cm ) pe care presar faina , pun foia si o intep din loc in loc cu o furculita pentru a nu se umfla in cuptor. Daca va este mai usor,intindeti foaia direct pe o hartie de copt.

Coacem fiecare foaie 12-15 minute la 180 °C pana incepe sa se rumeneasca usor.Fiti cu ochii pe ele pentru ca se coc foarte repede 🙂 .

prajitura alba ca zapada.jpg 2

Cum asamblam prajitura

 

Dupa ce s-au racit foile ,asamblam prajitura .Crema o impartim in trei parti,doua egale de cantitate mai mare si o a treia parte pe care o folosim la final sa ungem prajitura deasupra pentru a se lipi nuca de cocos.

Eu o montez in tava pe fundul careia am copt foile,Pun o foaie,o parte de crema din cele egale,apoi a doua foaie,crema si in final ultima foaie peste care intind partea de crema ramasa .Presar nuca de cocos din belsug si acopar tava cu folie alimentara iar deasupra pun un capac mare de lemn .

prajitura alba ca zapada

 

Pastram prajitura la frigider pana a doua zi,dupa care o taiem si putem manca cu mare pofta.Foile se inmoaie perfect de la crema dulce-acrisoara cu gust de lamaie si va spun ca prajitura alba ca zapada trebuie neaparat incercata.

Spor la treaba si pofta buna!

prajitura alba ca zapada

 

prajitura alba ca zapada

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.